Olieproduktie van Sovjet-Unie lager

PARIJS, 4 OKT. De olieproduktie van de Sovjet-Unie is afgenomen van gemiddeld 10,35 miljoen vaten (van 159 liter) per dag in juni en juli tot minder dan 10,3 miljoen vaten in augustus. In september is volgens eerste schattingen een verdere vermindering opgetreden tot 10,2 miljoen vaten per dag. Dit staat in het jongste maandrapport van het Internationale Energiebureau (IEA) over de situatie op de oliemarkt.

In de eerste helft van dit jaar is de Sovjet-produktie maandelijks met gemiddeld 0,1 miljoen vaten per dag afgenomen. In de afgelopen maanden lijkt de achteruitgang in een wat lager tempo te verlopen, maar het is volgens het IEA nog te vroeg om te beoordelen of dit duidt op een wezenlijke verandering in de neergaande ontwikkeling. Over de eerste acht maanden van dit jaar bedroeg de olieproduktie gemiddeld 10,65 miljoen vaten, 9,5 procent minder dan in dezelfde periode van 1990.

De produktie van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) bedroeg in september evenals in de voorgaande maand 23,6 miljoen vaten per dag. Dat is iets minder dan het plafond van 23,65 miljoen vaten dat het oliekartel vorige maand vaststelde voor het vierde kwartaal.

De vraag naar olie in de westerse industrielanden is in het derde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode van 1990 met 3,5 procent afgenomen tot 36,8 miljoen vaten per dag. In het vierde kwartaal voorziet het IEA een toeneming van de vraag met drie procent tot 39 miljoen vaten.(DPA)