Norit in trek op verder afkalvende effectenbeurs

AMSTERDAM, 4 OKT. Overnamegeruchten zetten vandaag Norit weer in de schijnwerpers op de Amsterdamse effectenbeurs waar verder weinig leven viel te bespeuren. Ook op de buitenlandse beurzen overheerst de stilte.

AMSTERDAM De Nederlandse actieve-koolproducent Norit ziet zich de laatste dagen geconfronteerd met relatief grote aandelenomzetten op de Amsterdamse effectenbeurs. De laatste vier dagen zijn bij benadering circa 400.000 stukken effectief omgezet, circa 4 procent van het aandelenkapitaal, en dat is voor Norit-begrippen veel. In totaal stonden eind vorig jaar 10.240.590 gewone aandelen uit.

Norit-directeur mr. drs. H.W. Kaufman heeft via de hoekman op de beurs de indruk gekregen, dat er één buitenlandse koper actief is. “De agressieve benadering wijst er volgens ons op dat de herkomst van de gegadigde in de Angelsaksische hoek moet worden gezocht, vermoedelijk Engeland of de Verenigde Staten.” Een overname door het Amerikaanse Calgon lijkt niet logisch wegens de ongewenste monopoliepositie die zou ontstaan. Samen zouden beiden bedrijven zeventig procent van de markt bestrijken.

Kaufmann denkt niet dat een institutionele belegger actief is. “Die gaat niet zo te werk. Het zou een speculant kunnen zijn met de bedoeling ons bedrijf op te splitsen, maar er valt niet veel op te splitsen. Misschien heeft een afvalverwerkingsbedrijf belangstelling, maar we weten het echt niet”, aldus Kaufmann.

Analisten achten het waarschijnlijker dat een groot chemieconcern zijn milieu-image wil opvijzelen met de overname van Norit dat immers te boek staat als een "groen' fonds.

Overigens is Norit goed beveiligd tegen een ongewenste overneming. Er zijn prioriteitsaandelen en het bedrijf is een structuurvennootschap. Bij een structuurvennootschap hebben aandeelhouders geen invloed op de samenstelling van het bestuur. Zo vullen commissarissen vacatures in hun raad zelf aan. Bovendien bestaat bij Norit de mogelijkheid bij een bevriende stichting preferente aandelen uit te geven. “Als ze het niet willen, worden ze niet overgenomen”, aldus een analist.

Bij de overige beursfondsen bewogen de omzetten zich wederom op een laag niveau. De meeste marktpartijen hielden zich in ieder geval rustig in afwachting van werkloosheidscijfers in de VS die na het sluiten van deze krant bekend werden gemaakt.

Heineken, dat gisteren al 1,50 gulden verloor op 152,70 gulden, was omstreeks het middaguur een gulden lager. De speculaties over een mogelijke overname zijn weggeëbt. Volgens handelaren had de koersdaling van de Heineken niets te maken met sluiting om drie uur gistermiddag van de handel in falcons Heineken. Een falcon gaf tot vanmorgen tien uur het recht om een aandeel Heineken te kopen tegen een prijs van 140 gulden. De slotprijs was 6,30 gulden.

Op het aantal uitstaande aandelen van Heineken hebben de falcons in tegenstelling tot bij voorbeeld warrants geen invloed doordat instituten bij dit financiële instrument de aandelen leveren.

Zo ondervindt de koers Akzo, die deze week iedere dag afbrokkelde, de negatieve invloed van de uitoefening van warrants. Akzo moest vanmorgen na het slot van 115,20 gulden gisteren verder terug en noteerde een dubbeltje lager. Driekwart van de afgelopen maandag geëindigde warrants is uitgeoefend. Het aantal uitstaande aandelen steeg daardoor tot 45,9 miljoen, tegen 44,4 miljoen. De verwatering van de winst per aandeel heeft een daling van de aandelenkoers tot gevolg. Een handelaar van HPD Effecten meende dat de koers van Akzo nog verder zal dalen. “De bodem is nog niet in zicht.”

De commissaris voor de notering van de Amsterdamse effectenbeurs deelde vandaag mee dat het sedert afgelopen maandag bestaande handelsverbod in aandelen Management Share wordt verlengd tot aanstaande maandag 10.00 uur. Op woensdag verlengde de beurs de handelsmaatregel tot vandaag 10.00 uur. Het informatiseringsbedrijf zei maandag deze week nog met eerste resultaten te zullen komen van een studie over een versterking van het risicodragend vermogen.

De speculatie in Air Holland ging vandaag gewoon door. Nadat er gisteren 1,50 gulden afging op 1,20 gulden, steeg de koers na opening veertig cent.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street sloten gisteren een turbulente sessie lager af. De koers van IBM en Apple daalde na de persconferentie waarin hun samenwerking nader werd toegelicht. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 27,73 punten lager op 2.984,79.

LONDEN De beurs in Londen kon zich niet laten inspireren door economisch of bedrijfsnieuws. Het FT-100-koersgemiddelde (slot: 2.625,6) was omstreeks het middaguur 6,2 punten lager.

FRANKFURT In Frankfurt brokkelden de koersen langzaam af. Het Dax-30-koersgemiddelde daalde 6,22 punten op 1.601,10 in het eerste kwartier na opening, maar handelaren zeiden niet te verwachten dat de graadmeter tot onder de 1.600 punten zou dalen. De aandelenvolumes waren laag.

TOKIO Tokio sloot vanmorgen lager. Speculatie over politieke spanningen in de Sovjet-Unie en berichten dat premier Kaifu geen kandidaat zal staan voor herverkiezing drukten de stemming. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 114,54 punten lager op 24.596,90.