Murphy's B-team helpt Duitsland

BARI, 4 OKT. Eigenlijk had vollleybalcoach Peter Murphy zijn basis-zestal in de wedstrijd tegen Duitsland helemaal niet willen inzetten. Hij deed het uiteindelijk toch, twee sets. Uit sportieve plicht. Het resultaat was dat de volleybalsters de slotwedstrijd in groep 2 van het Europese kampioenschap verloren. De Duitse ploeg bracht Nederland gisteren in Bari in 103 minuten de eerste nederlaag toe, 2-3 (15-12 14-16 4-15 16-14 13-15). Door de overwinning werd Duitsland zeker van de tweede plaats en daarmee van een startbewijs in de halve finales. Nederland was woensdag al groepswinnaar geworden.

Vanaf de derde set speelde Murphy met zijn B-ploeg. “We hadden afgesproken dat de basis zou blijven staan tot het verlies van een set”, gaf de coach aan. “Ik wilde met 3-0 winnen. Of anders de basis rust geven. Wij richten ons op de halve finale tegen Italië.”

De vijfde overwinning met 3-0 behoorde gisteren tot de mogelijkheden. “Er was een gebrek aan concentratie in de ploeg”, zei spelverdeelster Crielaard. “We waren niet scherp genoeg”, viel Kirsten Gleis haar teamgenote bij. “Anders hadden we die Duitsers opgerold. Zodra we even gas gaven, waren ze niet meer te zien.”

Köhler, de coach van de Duitsers, verraadde zijn ware aard door in de vijfde set, de tiebreaker, zijn volledige basis terug te brengen. Murphy gaf zijn B-ploeg het vertrouwen. Het werd knijpen voor de Duitsers, die tot 10-11 de onverzettelijke Nederlandse B-ploeg niet van zich kon afschudden. Zelfs op 11-14 was Duitsland nog niet zeker van de zege. Hament werkte in de emotionele slotfase twee matchpunten weg en sloeg de derde uit (13-15). “Ik wilde mijn ploeg laten wennen aan de tiebreaker”, excuseerde Köhler zich. De coach had 'm geknepen als een dief.

Murphy maalde niet om de nederlaag. Complimenteerde zijn B-ploeg. Voor hem is de operatie Italië al in volle gang. “Alles draait om de wedstrijd tegen Italië. Deze wedstrijd tegen Duitsland kwam ons slecht uit. De speelsters hebben rust nodig. Ik was van plan met de B-ploeg te starten, maar ben daarvan afgestapt om niet de indruk te wekken dat we de buren een cadeautje willen geven. Die praatjes, roddels gaan snel een eigen leven leiden in dit circuit.”

Voor het duel tegen de Italianen maakt de coach zich weinig kopzorgen. “Wij hebben geen geheimen voor elkaar. De Italiaanse ploeg heeft enkele omzettingen aangebracht sinds begin september, maar we zijn op de hoogte.”