MESCLUN MET RUCOLA

Er zijn nogal wat verschillende soorten sla verkrijgbaar, al halen we de 300 soorten die de Griekse wijsgeer en arts Hippocrates ooit beschreef, niet.

Lolla Rosso, groene lollo, ijsbergsla, eikebladsla, molsla, krulandijvie, radicio, veldsla, ezelsoren . . .

Laatst genoot ik van een mesclun, een salade gemaakt van verschillende soorten sla. Men zegt dat het woord mesclun is afgeleid van het in Nice gebruikte woord mescluno, dat daar "mengsel' betekent. In de mesclun zaten blaadjes van de rucola. Dit is de Italiaanse naam van een slasoort die ook wel rochetta, arugola, rocket, rocca, roca en roquette wordt genoemd.

Versmaad deze groene blaadjes met een bijzondere peperachtige smaak niet als ze bij de groenteman liggen en stel er een mooie gemengde salade mee samen:

300 gram verschillende soorten sla 20 groene druiven 1 maiskipfilet 1 eetlepel sesamzaadjes 1 eetlepel ketjap manis olie, azijn peper en zout

Scheur de gewassen slabladen die groot zijn in repen. De kleinere slabladen blijven zoals ze zijn. Droog de sla. Snijd een gaar gepocheerde maiskipfilet in dunne reepjes. Rooster de sesamzaadjes in een koekepan lichtbruin. Pel en ontpit de druiven.

Maak een vinaigrette van 4 delen olie, 1 deel azijn, ketjap en peper en zout.

Meng slabladen, kip, druiven door elkaar en giet hier de vinaigrette over. Schep de sla om en strooi er sesamzaadjes over. Meteen opdienen en opeten.

    • Anne Scheepmaker