MADRID,4 OKT. De 39 landen die deelnemen aan het ...

MADRID,4 OKT. De 39 landen die deelnemen aan het Verdrag voor Antarctica zijn donderdag in het Spaanse El Escorial overeengekomen mijnbouw op Antarctica voor vijftig jaar te verbieden. De overeenkomst bepaalt voorts dat de natuur van dit werelddeel wordt beschermd.

In juni leken de partijen al een akkoord te hebben bereikt, maar toen trokken de Verenigde Staten zich op het laatste moment terug. Washington was het er niet mee eens dat het verbod slechts kon worden opgeheven na instemming van alle 26 landen met volledig stemrecht. Uiteindelijk vonden de partijen zich in een Spaans compromis, dat inhoudt dat het moratorium kan worden beëindigd als 20 landen met volledig stemrecht daarmee instemmen.

Het Wereld Natuurfonds (WWF) liet weten het verbod op mijnbouw als “een grote overwinning” te zien. Toch blijft er volgens WWF-voorman James Martin-Jones nog het één en ander te wensen over, zoals onafhankelijke controle op de afspraken. Ook vindt hij de maatregelen om kustvervuiling tegen te gaan als onvoldoende.

Volgens de Spaanse voorzitter van de conferentie Carlos Blasco zullen ten minste vijftien landen het verdrag vrijdag in Madrid ondertekenen. De overige landen krijgen een jaar de tijd om dit voorbeeld te volgen. (Reuter, AFP)