Japanse premier Toshiki Kaifu is niet herkiesbaar

TOKIO, 4 OKT. De Japanse premier Toshiki Kaifu dingt op 27 oktober niet mee naar een tweede termijn als voorzitter van de regerende Liberaal-Democratische Partij en zal daarmee zijn premierschap opgeven.

Dit heeft een medewerker van Kaifu vandaag meegedeeld. De 60-jarige Kaifu, die in 1989 premier werd, leek zich aanvankelijke herkiesbaar te zullen stellen, maar de afgelopen dagen werd duidelijk dat hij op onvoldende steun kon rekenen in de partij. Premier Kaifu is zeer geliefd onder het Japanse publiek, omdat hij in tegenstelling tot veel andere politici nooit betrokken is geweest bij omkoopschandalen, maar hij behoort tot de kleinste factie in de LDP. De interne dynamiek van de LDP wordt sinds jaar en dag bepaald door de factiestrijd. Dat Kaifu het niet zou halen werd begin deze week duidelijk toen zijn tegenstanders in de LDP samen met de oppositie zijn voorstel voor een hervorming van de kieswet in het parlement verwierpen. Naar verwachting zal nu een felle strijd ontbranden in de LDP tussen de vier grote facties. (AFP, AP, Reuter)