Containers in Coupépolder zijn moeilijk te vinden

ALPHEN AAN DEN RIJN, 4 OKT. De plek in de Coupépolder in Alphen aan den Rijn waar in 1980 twee containers met chemicaliën (waaronder gifgas) zouden zijn gedumpt, is alleen globaal aan te geven. Onderzoek door de Alphense politie heeft dit uitgewezen, aldus een mededeling van het gemeentebestuur. De berichten over het dumpen berustten op een getuigeverklaring van H. Heemskerk in het zogenoemde "Kemp-dossier'.

Aanvankelijk werd aangenomen dat de containers makkelijk te vinden zouden zijn. De provincie Zuid-Holland, die de voormalige stortplaats laat isoleren van zijn omgeving, overlegt met het bureau IWACO over pogingen om met technische middelen de twee veronderstelde containers alsnog te lokaliseren.

Volgens de politie wordt de getuigeverklaring over het dumpen van de containers door niemand anders bevestigd. Ook wordt gesteld dat er geen verband kan worden gelegd tussen de eventuele inhoud van de containers en het bedrijf Biesterfeld.

Dit bedrijf had bij de enquêtecommissie Engwirda bezwaar aangetekend, als het bij de openbare hoorzittingen verhoord zou worden over de containers. Aanvankelijk wilde de onderzoekscommissie hier geen afstand van doen. “Er is echter geen enkele onderbouwing van de bewering dat Biesterfeld bij het dumpen van de containers betrokken zou zijn”, aldus secretaris D. Passchier. (ANP)