Blamage

In het CS van 13 september schrijft Max van Rooy over de vijfde internationale architectuurtentoonstelling van de Biënnale van Venetië. Nederland slaat volgens Van Rooy met de gepresenteerde architecten geen gek figuur, maar de inrichting van de inzending, geïnspireerd op de zigzag-stoel van de ontwerper van het Nederlands paviljoen in de Giardini, Gerrit Rietveld, vindt hij minder geslaagd.

Het staat een auteur geheel vrij om een oordeel te vellen, maar dat mag niet gepaard gaan met het weghouden van gegevens waardoor een lezer op het verkeerde been wordt gezet. Om zijn mening over de vormgeving van de inzending te bekrachtigen, schrijft Max van Rooy: “Dat uitgerekend de twee in "ons' paviljoen aanwezige stoeltjes om gewoon op te zitten karakterloze grijze stapelstoelen zijn en niet de zigzag-stoelen van Rietveld zelf, is ronduit een blamage.” De gewraakte stoelen zijn van het type "Resultstoel' ontworpen door Friso Kramer in samenwerking met Wim Rietveld, 1958. De stoel heeft ooit het Belgische Signe d'Or gekregen, terwijl Friso Kramer onlangs voor zijn hele oeuvre de David Roëllprijs werd toegekend.

Jan Wolkers heeft zittend op een Resultstoel al zijn boeken geschreven. Tijdens een tv-uitzending heeft hij de stoel op tafel gezet en aandacht gevraagd voor de zitting waarop hij zijn billen jong had weten te houden.

Zo'n stoel in je paviljoen, bij wat voor tentoonstelling dan ook, kun je moeilijk een blamage noemen.

    • Nederlands Architectuurinstituut
    • Ruud Brouwers