Vrouwenteam duel verwijderd van Olympische kwalificatie

BARI, 3 OKT. De Duitse ploegleiding heeft grote moeite het te accepteren, maar de Nederlandse vrouwenploeg heeft zich tijdens de Europese titelstrijd al voor de onderlinge confrontatie verzekerd van de eindzege in groep 2 in Bari. Daarvoor volstond gisteren een kinderlijk eenvoudige 3-0 (15-4 15-4 15-1) in 48 minuten op een Servische mixture van jong en zeer jong, dat doorgaat voor Joegoslavië.

Door de vierde achtereenvolgende 3-0 kan Nederland de groepszege in Bari niet meer ontgaan. Er mag zelfs vandaag in de slotwedstrijd met 3-0 van Duitsland verloren worden. De Duitsers gingen er lang vanuit dat de winnaar van het onderlinge duel automatisch groepswinnaar werd. Dat blijkt aan de hand van de reglementen niet het geval te zijn.

Bij een nederlaag van Nederland tegen Duitsland in drie sets, eindigen beide ploegen gelijk met vier overwinningen en een verliesbeurt. In dat geval gaat het setsaldo tellen. Dat is voor beide landen plus negen: Nederland 12-3, Duitsland 13-4 (bij een zege van in drie sets op Polen). Nadat de Duitsers duidelijk werd dat de onderlinge winnaar geen claim kan leggen op de poulezege, beriepen ze zich op het voor hen voordelige aantal gewonnen sets.

Daarbij negeerden ze bewust de EK-reglementen. In artikel 3 lid 2 wordt exact beschreven hoe de ranglijst in het geval dat twee teams gelijk eindigen wordt opgemaakt. Hebben beide ploegen hetzelfde aantal sets gewonnen, dan wordt het aantal gewonnen sets gedeeld door het aantal verloren sets. Het quotiënt bepaalt de eindstand. De Nederlandse ploeg wist al voor het niemendalletje tegen de Joegoslavische ploeg, waarvoor zeven speelsters van lands- en Europees bekerkampioen Mladost Zagreb weigeren uit te komen, dat 3-0 een absolute garantie vormde voor de eindwinst in Bari.

De Duitsers kwamen daar pas gisteren achter en accepteerden het gegeven onder luid “scheisse”-geroep. Eigenlijk mochten ze nog van geluk spreken. Tsjechoslowakije stond tot voor de wedstrijd tegen Roemenië op gelijke hoogte met de Duitsers en had bij een overwinning van Oranje op Duitsland de tweede plaats bezet. Daar kwam verandering in door de nederlaag (1-3) tegen de Roemeensen, waardoor de Duitse ploeg een afgang bespaard bleef.

De eindstand is van groot belang, omdat de groepswinnaar (Nederland) zaterdag in de halve finales in Rome de nummer twee van groep 1, hoogst waarschijnlijk Italië, ontmoet en de nummer twee (Duitsland) de Olympisch- en wereldkampioen de SovjetUnie. In Rome is één Olympisch startbewijs te verdienen. Dat gaat naar het land met de hoogste klassering. Met uitzondering van de Sovjet-Unie, dat al zeker is van deelneming. Door de vrijwel zekere koppeling aan de Sovjet-Unie kunnen de Duitsers dat ticket wel vergeten. (ANP)