Volvo Car wil Roermondse onderdelenfabriek verkopen

ROTTERDAM, 3 OKT. Volvo Car BV wil zijn onderdelenfabriek in Roermond (150 werknemers) verkopen aan het Zweedse Trustor Automotive. De verkoop van het bedrijf, waar benzinetanks en uitlaten worden gemaakt, moet volgens een woordvoerder van de autofabrikant per 31 december zijn beslag krijgen.

De raad van bestuur heeft gisteren advies gevraagd aan de ondernemingsraad. Trustor Automotive is een in Amsterdam gevestigde houdstermaatschappij van Engelse, Zweedse en Duitse toeleveranciers aan de autoindustrie.

De verkoop van de fabriek in Roermond, waar benzinetanks en uitlaten worden gemaakt, past in de reorganisatie die bij Volvo Car wordt doorgevoerd met het oog op de komende samenwerking met het Japanse Mitsubishi.

Volgens woordvoerder J.W. Buij van Volvo Car is de werkgelegenheid bij de Roermondse fabriek “absoluut niet in het geding.” De Industriebond FNV heeft nog geen standpunt. Bestuurder H. van Rees overweegt wel naar fusiecodecommissie van de SER te stappen, omdat hij te laat is ingelicht.

Volvo Car wil nog meer bedrijfsonderdelen afstoten. Volgens de woordvoerder van Volvo Car lijken zich voor de spuitgieterij Brabant Alucast Products in Oss serieuze gegadigden aan te dienen. Over de verkoop van de stoelen- en bankenfabriek van Volvo Car in Born aan het Franse Roth Frères dreigt een conflict met de bonden. Het personeel wil dat Volvo Car een meerderheidsbelang in de fabricage houdt. Een van de motieven is de dreigende aantasting van secundaire arbeidsvoorwaarden. Bovendien wil Roth Frères slechts 180 van de 250 werknemers meenemen naar een nieuwe vestiging in Sittard. “Gezien de druk van het personeel sluit ik acties niet uit,” aldus FNV'er Van Rees. De Raad van Bestuur overweegt ook nog altijd de verkoop van de in het Belgische Sint Truiden gevestigde fabriek (870 werknemers) voor tandwielen en achterassen.

Met het afstoten van toeleveranciers kiest Volvo Car voor een op Japanse leest geschoeid bedrijfsmodel, waarbij men zich concentreert op kerntaken. Eind augustus tekenden de Nederlandse overheid, Volvo Zweden en Mitsubishi het akkoord over een gelijke deelname in Volvo Car (straks Ned Car) per 1 december. De staat heeft nu 70 procent van de aandelen. De resterende 30 procent is in handen van Volvo Zweden.

Het lid van de raad van bestuur G.P. Wright, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe auto's, gaat volgens de woordvoerder van Volvo Car volgende week met vut. Eerder vertrok financieel directeur L. Schouten. De raad van bestuur komt hiermee op drie leden. Dat aantal was vastgelegd in de eind augustus getekende samenwerkingsovereenkomst.