VEEL HOMMAGES OP FILMGEBEUREN VAN VLAANDEREN; Spanje trekt aandacht in België

Filmgebeuren. Tussen 9 en 19 oktober kan de filmliefhebber die niet gekozen heeft voor de grootscheepse retrospectieven van de Portugese filmgeschiedenis in het Brusselse Filmmuseum, in Gent terecht voor ruim honderd langspeelfilms en honderden kortfilms en rand-activiteiten. Het achttiende Filmgebeuren speelt zich hoofdzakelijk af op de tien schermen van de Decascoop en Studioskoop in Gent. Voor alle inlichtingen: 09-32 91252512.

De achttiende editie van het Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen (van 9 t-m 19 okt in Gent) wordt niet alleen opgeluisterd door de aanwezigheid van een reeks vedettes die enkele dagen geleden ook op het Filmfestival van San Sebastian te zien was, maar heeft ook wat de films zelf betreft veel met Spanje te maken. In het onderdeel Focus wordt namelijk aandacht besteed aan het werk van onder anderen Antonio Betancor, Rafael Moleon, Jaime de Arminan, Mario Camus, Manuel Gutierrez-Arragon en Fernando Fernan-Gomez, Spaanse regisseurs van wie in Vlaanderen zelden of nooit iets te zien was. Door Spanje extra aandacht te geven loopt Gent vooruit op de evenementen in 1992: de Wereldtentoonstelling, de Olympische Spelen en Madrid - Culturele Hoofdstad van Europa.

De Officiële Selectie van het festival bestaat uit een serie premières van films die later in de Belgische bioscopen in roulatie komt. Enkele titels: Europa van Lars von Trier, de Steve Martin-komedie L.A. Story, Indian Runner, het regiedebuut van Sean Penn, Go Trabi Go van Peter Timm. Dank zij het festival zal België nu ook eindelijk kunnen zien wat regisseur Harry Kümel met de Couperus-klassieker Eline Vere heeft uitgespookt. De film waar het meest naar uitgekeken wordt is ongetwijfeld Prospero's Books, de nieuwe Peter Greenaway.

Het Filmspectrum is een festivalonderdeel waarin zo'n veertig recente films worden getoond die nog geen distributeur hebben gevonden, maar volgens de festivaldirectie een grote cinefiele waarde hebben. Een voorbeeld: Peter Sellars' The cabinet of dr. Caligari, een moderne Caligari-versie, zonder dialogen, maar mèt muziek van John Adams.

En dan is er nog een lawine van hommages en neven-evenementen. Zo wordt met de projectie van talloze films hulde gebracht aan de acteur Kirk Douglas en aan de Zoetrope Studio's van Francis Ford Coppola. Een sterkok uit Toulouse zal het weelderige etentje uit de film Babette's Feast bereiden. En componist-dirigent Michael Nyman komt naar het Gentse filmfeest om er met zijn achttienkoppige Band live uitvoeringen te presenteren van de filmmuziek uit onder andere Prospero's Books, Monsieur Hire en Le Mari de la Coiffeuse.

    • Edward van Heer