Utrecht pas in tweede helft tegen Sturm Graz fanatiek: 3-1; Fafié wordt weer aanbeden

UTRECHT, 3 OKT. Heel even wankelde zijn troon, maar nu FC Utrecht de tweede ronde in het toernooi om de Uefa-beker heeft bereikt, wordt koning Ab weer aanbeden.

Na de winst op Sturm Graz (3-1) was er niemand meer die het trainer Ab Fafié kwalijk nam dat hij nog afgelopen zondag weinig respect had getoond voor de betalende toeschouwer. Zestienduizend mensen gaven een uitbundig applaus en waren op slag ook een zeer matige eerste helft vergeten.

Al vanaf zijn aantreden bij FC Utrecht mag Fafié zich in een ongekende populariteit verheugen. Goedbeschouwd profiteerde hij aanvankelijk van de slechte resultaten die zijn voorganger Cees Loffeld met Utrecht had geboekt. Maar gaandeweg het vorige seizoen groeide de waardering bij de Utrechtse aanhang voor zijn even simpele als doeltreffende aanpak.

Utrecht was kanonnevlees voor de tegenstanders; Fafié versterkte de defensie. Utrecht hing als los zand aan elkaar; Fafié bevorderde de teamgeest. En Utrecht was kansloos voor Europees voetbal; Fafié loodste zijn ploeg de Europa Cup binnen. Fafié presenteerde zich als een eenvoudige jongen maar werd Koning Ab. De trainer werd op handen gedragen door het voetbalvolk waarmee hij altijd zoveel op had. Tot vorig weekeinde.

Na de wedstrijd tussen FC Den Haag en FC Utrecht (0-0) barstte de kritiek los op de negatieve speelwijze van met name de Utrechtse bezoekers. Gesproken werd over “het ergste soort van cattenaccio” en “de muur van metselaar Fafié”. Het publiek had zijn geld terug moeten krijgen bij het zien van zoveel verdedigend voetbal maar Ab Fafié vertelde niet te zijn afgereisd naar Den Haag om de toeschouwers te vermaken. Dat was niet zijn taak. “Kom effe”.

Dat was tegen het zere been van de supporters, zeker tegen dat van hen die tweewekelijks de moeite nemen hun club achterna te reizen. Zij begonnen zich gisteravond aan het eind van de eerste helft voorzichtig te roeren, want alles wees erop dat het een vervelende voetbalavond met een voor de thuisclub misschien wel tragische afloop zou worden. Slechts twee doelkansen wist FC Utrecht af te dwingen. En hoewel de intentie was de tegenstander op de eigen helft terug te dringen, kroop Utrecht zelf veelvuldig massaal achter de bal en bood het Sturm Graz, dat twee weken geleden in eigen huis nog kansloos verloor met 1-0, de gelegenheid gevaarlijk aan te vallen.

Het doelpunt van Edwin de Kruyff, die een voorzet van Robert Roest vanaf ongeveer vijftien meter knap inkopte, was het logische gevolg van de fanatieke jacht die Utrecht na de rust op de openingstreffer inzette. Daarna was de ban gebroken en scoorden Smolarek en Van der Net voordat Deveric voor de Oostenrijkers de eer redde. Met het aantrekkelijk voetbal van de tweede helft herstelde het licht geschonden vertrouwen van het publiek in Fafié zich. Ook bij voorzitter Theo Aalbers die zich deze week afzette tegen de ongenuanceerde uitspraken van zijn trainer. Gisterochtend had Aalbers tijdens het ontbijt met de spelersgroep Fafié nog op het hart gedrukt er “in godsnaam” voor te zorgen dat Utrecht niet zou worden uitgeschakeld. Toen dat gelukt was, kwam ook de ongenuanceerde uitspraak van Fafié in een ander daglicht te staan.

Aalbers: “We moeten wel reëel blijven. We kunnen niet altijd als enige aanvallen en spektakel bieden.” Centrumverdediger Marcel Liesdek: “Wij proberen altijd zoveel mogelijk controlerend te spelen. Tegen Den Haag liep het verkeerd maar vanavond zie je dat het ook positief kan uitpakken. Wij spelers moeten het zelf waarmaken, Fafié reikt de middelen aan om een goede wedstrijd te spelen. Of hij met zijn werkwijze respect bij ons afdwingt? Nee, hij krijgt het.” Fafié: “Wie wat op onze speelwijze aanmerkt, heeft nog nooit twee wedstrijden van Utrecht achter elkaar gezien. Waar die kritiek vandaan komt weet ik niet en interesseert me ook niet.” Na de triomf op Sturm Graz stelde de oefenmeester teveden vast dat er gedurfd "een-op-een' was gespeeld zonder de kalmte te verliezen. Als minpuntje gold dat enkele spelers na de 1-0 voorsprong soms “teveel wilden voetballen”.

    • Leon van Eijndhoven