Slaapmiddel Halcion in Engeland verboden

EDE, 3 OKT. Het Britse ministerie van volksgezondheid heeft het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Upjohn laten weten dat het kortwerkende slaapmiddel Halcion voorlopig van de markt moet worden genomen. De maatregel is gisteren ingegaan.

Het Nederlandse College ter beoordeling van geneesmiddelen ontvangt maandag vertegenwoordigers van het bedrijf. Het College wil de beschikking hebben over de dossiers op grond waarvan de Britten nu het produkt voorlopig van de markt willen hebben.

Half oktober overlegt het Europese Comité voor Farmaceutische Specialiteiten - waarvan Nederland op het ogenblik voorzitter is - in Brussel over Halcion. Het Nederlandse College is er wel teleurgesteld over dat de Britten zonder enig vooroverleg een beslissing hebben genomen, terwijl nu de mogelijkheid bestaat voor de lidstaten gezamenlijk maatregelen te nemen.

Het slaapmiddel is sinds augustus vorig jaar weer in Nederland verkrijgbaar, nadat het tien jaar lang "doorgehaald' was geweest. Volgens directeur J.G. Vandenbossche van Upjohn Nederland is het in Nederland "quasi niet-bestaand'. Er worden naar schatting honderd verpakkingen per maand van verkocht. De fabrikant wilde het middel weer in Nederland geregistreerd hebben om de eigen naam te zuiveren. Er zijn volgens Vandenbossche geen acties meer ondernomen om het middel onder de aandacht van artsen en apothekers te brengen.

De autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk lopen met hun beslissing vooruit op een BBC-uitzending die geheel gewijd zal zijn aan Halcion. Die documentaire is gebaseerd op een grote reportage in Newsweek, deze zomer, waarin wordt verteld over een 57-jarige vrouw die haar 88-jarige moeder op gruwelijke wijze heeft vermoord. Zij zou dat hebben gedaan onder invloed van triazolam, in een “vermoedelijk vrij normale dosering”, zo stelt de Groningse hoogleraar farmacologie prof.dr. M.N.G.D. Dukes in de jongste aflevering van het Nederlandse Pharmaceutisch Weekblad. De vrouw heeft een schadevergoeding gehad. Voor de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is die affaire geen aanleiding geweest Halcion van de markt te nemen. In Engeland dienen de komende weken verscheidene processen tegen twee andere producenten van bezodiazipinen, de groep geneesmiddelen waartoe ook Halcion behoort.