Reddingspoging Air Holland mislukt, bedrijf in surséance

ROTTERDAM, 3 OKT. De Amsterdamse rechtbank heeft Air Holland surséance van betaling verleend nu de laatste pogingen om de chartermaatschappij in de lucht te houden zijn mislukt. Dat heeft bewindvoerder M. Pannevis gisteren meegedeeld. Het bedrijf is nog niet falliet.

Personeel en directie hebben tot op het laatste moment getracht touroperators te vinden die 50.000 vliegtuigstoelen voor het volgende seizoen wilden boeken. Een aantal had zich al bereid verklaard om 230.000 stoelen af te nemen. Toen het niet lukte gegadigden voor de resterende stoelen te vinden, trok een financier zijn toezegging in kapitaal in het noodlijdende bedrijf te steken. Nu wordt volgens de directie nog gewerkt aan “voortzetting of overdracht van Air Holland in afgeslankte vorm.”

Niet duidelijk is wat wat precies kan worden verkocht. Van de vier Boeings waarmee Air Holland vloog, zijn er drie geleast. Op het andere toestel rusten twee hypotheken. Concurrent Martinair zegt geen interesse te hebben.

J. Luder, lid van de ondernemingsraad, zegt desgevraagd dat onderzocht wordt of het mogelijk is met een harde kern van vliegers-gezagvoerders en stewardessen de zaak voort te zetten. “Het bedrijf halveren is nog altijd beter dan het helemaal stoppen.” Voor de kennis binnen de onderneming bestaat volgens hem een markt.

Voortzetting is alleen maar mogelijk als de bank de schulden overneemt. “Dat geld moeten ze maar zien te halen bij ex-directeur Block en president-commissaris Kernkamp”, aldus Luder. Block zit op dit moment in zijn vakantiehuis in Florida, volgens het OR-lid.

Een van de toestellen van Air Holland zal voorlopig diensten blijven onderhouden voor blijft Air Aruba. Deze Arubaanse luchtvaartmaatschappij overweegt dit toestel direct te leasen van Brittania Airlines, de eigenlijke eigenaar van het toestel.

Passagiers van Air Holland zullen geen hinder ondervinden van de problemen bij het bedrijf, zo heeft het Algemene Nederlandse Verbond van Reisondernemingen (ANVR) laten weten.

De vluchten tot en met zaterdag worden overgenomen door de twee andere chartermaatschappijen die Nederland rijk is, Transavia en Martinair. Bij de ANVR in Hoofddorp is een crisisteam, bestaande uit touroperators en chartermaatschappijen, bezig met de afhandeling van de vluchten die voor volgende week gepland zijn.