PvdA zakt in peiling na het congres van 49 naar 23 zetels

DEN HAAG, 3 OKT. De PvdA zakt van 49 naar 23 zetels als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Twee weken geleden kon de PvdA in de peilingen nog rekenen op 27 zetels in de Tweede Kamer.

Dat blijkt uit peilingen van het bureau Inter-View, die maandag werden afgesloten. Zij tonen aan dat de populariteit van de PvdA bij de kiezers niet is gestegen nadat het congres afgelopen zaterdag in Nijmegen zijn steun uitsprak voor partijleider Kok. Ruim tachtig procent van de afgevaardigden, een onverwacht grote meerderheid, schaarde zich achter Kok. Op het hoofdkantoor van de PvdA in Amsterdam werden maandag circa veertig opzeggingen genoteerd. De leiding van de PvdA hoopt dat de rust in de partij terugkeert en de PvdA bij de kiezer weer in achting zal stijgen.

De PvdA zou met 23 zetels kleiner zijn dan het CDA, D66 en de VVD. Het CDA zou op 51 zetels kunnen rekenen, een verlies van drie. D66 zou volgens de peiling uitkomen op 30 zetels. D66 heeft nu 12 Kamerzetels. De VVD, nu 22 zetels, zou enigszins winnen.