Lichtschip zal worden gesloopt

PETTEN, 3 OKT. Het lichtschip Texel, dat gistermorgen op een strekdam van de Hondsbossche Zeewering strandde, zal worden gesloopt. Een inspectie door bergingsdeskundigen van Smit Tak en Wijsmuller heeft gisteravond aangetoond dat het schip als verloren moet worden beschouwd. Dat heeft een woordvoerder van het Directoraat-Generaal Scheepvaart en Maritieme Zaken (DGSM) gisteren meegedeeld.

Het lichtschip, dat ook als meteorologisch meetstation werd gebruikt, sloeg dinsdagavond door stormachtige wind los van zijn anker. Pogingen om per helikopter een bergingsploeg in te zetten mislukten. De Texel strandde enkele uren later ter hoogte van Petten, nadat het schip twintig kilometer langs de kust had gedreven.

De dreiging dat door lekken in de brandstoftanks 35 ton gasolie terecht zou komen in het vogelrijke gebied bij de Hondsbossche Zeewering lijkt vandaag bezworen. De vrees bestond dat de brandstoftanks door het deinen van het schip op de strekdam zouden lekslaan. De zee is echter snel kalmer geworden. Vanmorgen is met behulp van tankwagens begonnen met het wegpompen van de dieselolie uit het schip.

De oorzaak van het losslaan van het schip is vooralsnog onduidelijk. Waarschijnlijk is een ankerketting gebroken, aldus een DGSM-woordvoerder.

De komende dagen zal de 35 jaar oude Texel worden vervangen door een lichtboei. Mogelijk wordt daarna een reserve-lichtschip dat in de haven van Hellevoetsluis ligt naar de vroegere ligplaats van de Texel gebracht. Een nieuw permanent gestationeerd lichtschip komt er niet omdat de gestrande Texel al op de nominatie stond om plaats te maken voor een boei. Nederland had tot gisteren twee lichtschepen in gebruik.