IJsmummie verhuist naar Italië na twist over precieze vindplaats

ROME, 3 OKT. De 4400 jaar oude "ijsmummie' gaat terug naar Italië. Na een twist over de precieze vindplaats hebben Oostenrijkse deskundigen gisteren vastgesteld dat het bevroren lijk, waarvan het bovenlichaam vrijwel intact is, niet aan de Oostenrijkse maar aan de Italiaanse kant van de grens lag.

De vondst van de man in een gletsjer op 3.200 meter hoogte heeft grote opwinding veroorzaakt onder archeologen. Zijn huid en inwendige organen zijn vrijwel niet vergaan, waardoor er nieuwe informatie over de mensen uit de bronstijd beschikbaar komt.

Toen twee Duitse bergtoeristen het lijk vorige maand ontdekten, op de gletsjer van de Similaun, een berg op de grens tussen Italië en Oostenrijk, wilde de Italiaanse politie er aanvankelijk niets mee te maken hebben. Eerst was het antwoord dat er de afgelopen eeuw niemand werd vermist, en toen duidelijk werd dat het lijk ouder was, zei de politie dat het aan de Oostenrijkse kant van de grens lag. De Oostenrijkers lieten snel een helikopter komen en brachten het stoffelijke overschot over naar de universiteit van Innsbruck.

Reinhold Messner, de bekendste alpinist van Italië en afkomstig uit de regio, ging zelf kijken en ontdekte dat de vindplaats zeker honderd meter in Italië lag. Toen het belang van de vondst duidelijk werd, eiste Italië een nieuw onderzoek. Het was de bedoeling dat dit gisteren door een gemengde commissie zou worden uitgevoerd, maar de Italiaanse leden slaagden er niet in boven te komen wegens slecht weer. De Oostenrijkse deskundigen hebben toen zelf vastgesteld dat de vindplaats in Italië ligt.

Het regionale bestuur van de overwegend Duitstalige Italiaanse provincie Alto Adige, door de Duitsers Südtirol genoemd, heeft een compromis voorgesteld om de traditioneel goede betrekkingen met Oostenrijk en het Oostenrijkse Tirol niet te verstoren. Luis Durnwalder, een leider van de in Alto Adige dominerende Zuidtiroolse Volkspartij, zei dat de ijsmummie in Innsbruck kon blijven voor onderzoek en dat hij daarna zou worden tentoongesteld in een museum in Bolzano. Hij gaf de man ook een naam waarmee beide partijen tevreden konden zijn: de Homo Tirolensis.

    • Marc Leijendekker