Hagemeyer koopt Duits handelshuis

ROTTERDAM, 3 OKT. Het handelsconcern Hagemeyer heeft een belang van 60 procent verworven in de Duitse elektrotechnische groothandel Fröschl & Co uit München.

Mede in verband met deze acquisitie zal Hagemeyer zijn aandelenkapitaal uitbreiden via een emissie.

Niet bekend

Details over de emissie worden volgende week verwacht. De balansverhoudingen zijn door de overneming van Fröschl en door eerdere acquisities onder druk gekomen. Hagemeyer acht versterking van het eigen vermogen noodzakelijk.

Ondanks deze voorziene kapitaalsuitbreiding verwacht Hagemeyer, mede als gevolg van het verworven belang in Fröschl, een voortgaande verbetering van de winst per aandeel. Fröschl verwacht dat de omzet dit jaar met circa 25 procent zal groeien. Een van de redenen voor de samenwerking met Hagemeyer is dat de Duitsers als gevolg van deze omzetstijging een sterke behoefte hebben aan kapitaal.

Fröschl behaalt met 1.100 medewerkers verdeeld over 25 vestigingen een omzetniveau van 675 miljoen gulden. De groothandel heeft een leidende marktpositie in Beieren, waar de basis van de onderneming ligt. In de nieuwe Duitse deelstaten ligt het accent op de regio Saksen waar het bedrijf vestigingen heeft in Leipzig en Dresden. Verder exporteert Fröschl op ruime schaal naar Oosteuropese landen als Tsjechoslowakije en Hongarije.

Het belang van 40 procent dat Hagemeyer niet verwerft, blijft in handen van de familie Fröschl. Wel heeft Hagemeyer met de familie afgesproken dat op termijn het hele aandelenkapitaal van Fröschl overgenomen kan worden.

Hagemeyer heeft de activiteiten op het gebied van de elektrotechnische groothandel de laatste jaren sterk uitgebreid. De uitbreiding van de activiteiten begon in 1989 met de aankoop van de Duitse Bernard-groep, die nu een omzet heeft van 300 miljoen gulden.

Hagemeyer boekte in het eerste halfjaar van 1991 een netto winst van 33,6 miljoen gulden, bij een omzet van 1,25 miljard gulden. Ondanks het emissienieuws sloot de koers van het aandeel Hagemeyer gisteren 80 cent hoger op 123,50 gulden. Omstreeks het middaguur was de koers 50 cent lager.