Grote omzetten in Air Holland op lagere beurs

AMSTERDAM, 3 OKT. Speculatieve beleggers zorgden vanmorgen op een verder saaie Amsterdamse effectenbeurs opnieuw voor mega-omzetten in het noodlijdende Air Holland. Bij opening werden binnen korte tijd circa 20.000 stuks verhandeld. Gisteren boekte dit aandeel een zeer grote omzet van bijna 740.000 stuks (normaal: circa 200.000).

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,2 punt hoger sloot op 90,2 punten, noteerde om 13.00 uur 0,5 punt lager. Het aanhoudend gemis van inspiratiebronnen veroorzaakte vandaag wederom een blik naar de buitenlandse beurzen. “Londen is lager, de dollar ook, er is geen spirit. In zo'n markt is er maar weinig reden voor beleggers om te zeggen: kom we gaan eens even wat aandelen kopen”, aldus H. de Jonge van Barclays de Zoete Wedd. “De markt zoekt nog steeds een niveau waarop gekocht kan worden”, voegde hij er aan toe.

Op de beurs draaide het vanochtend opnieuw om Air Holland. Gistermiddag leek het er even op dat de chartermaatschappij door het eigen personeel zou worden gered. “Er werd massaal gekocht. Afwisselende berichten in de media waren daar de voornaamste oorzaak voor”, zei een hoekman. “Er waren zelfs mensen die dachten dat ze door te kopen de maatschappij konden redden. Veel beleggers wilden een gokje wagen”, vulde hij aan.

Er gingen volgens hoeklieden "abnormaal veel stukken om'. De gemiddelde omzet van Air Holland ligt rondom de 200.000 stuks (dubbeltelling). Gisteren gingen er in totaal bijna 750.000 stukken om. “Het is nu echt een gokfonds geworden dat thuis hoort in het rijtje van Bobel, Chamotte Unie en al die andere strafbankfondsen”, zei een handelaar vanmorgen.

Air Holland klom gisteren liefst 1,60 gulden naar 2,70 gulden. Vanmorgen kelderde het aandeel echter weer. Bij opening noteerde Air Holand 1,90 gulden lager op 0,80 gulden, een daling van zeventig procent. Omstreeks het middaguur was een aandeel Air Holland nog 1,10 gulden waard.

Akzo zakt steeds verder terug. Gisteren sloot het chemiefonds negen dubbeltjes lager op 115,90 gulden. Vanmorgen brokkelde de koers nog eens 1,80 gulden af. Volgens handelaren zijn de Akzo-aandelen tot de afloop van de warrants afgelopen maandag "hoog gehouden'. Warrant-houders konden maandag aandelen Akzo kopen voor 117,50 gulden. Daarna zakte de koers in.

Unilever bleef met een verlies van 20 cent op 163,10 gulden goed overeind in de verder ook voor internationals zwakke markt. Met name de koers van de in Engeland genoteerde Unilever-aandelen blijft stabiel wat steun opleverde voor de in Amsterdam genoteerde stukken.

Ook Philips blijft onder druk liggen. Gisteren was het bericht over de overnameplannen van de lichtdivisie van het Amerikaanse GTE aanleiding voor twee dubbeltjes koersdaling. Nadat een Britse bank gisteren nabeurs een verkoop-advies voor Philips had uitgebracht, kwam de koers nog meer onder druk te staan. Vanmorgen gingen er nog eens vier dubbeltjes van de openingskoers van Philips af. Omstreeks het middaguur noteerde Philips 33 gulden. Met Philips zakten ook de aandelen Polygram verder terug. Gisteren sloot het amusementsconcern (80 procent dochter van Philips) 1,10 gulden lager op 39,60 gulden. Vanmorgen gingen er weer drie dubbeltjes van de koers af.

Bührmann Tetterode voelde de invloed van slechte cijfers van de Duitse dochter Limotype dat tegenvallende resultaten bekend maakte. BT, gisteren zes dubbeltjes lager gesloten op 46,10 gulden, verloor negentig cent. Een van de weinige "plussen' op het koersenbord was suikerfabrikant CSM. Het aandeel, gisteren onveranderd gesloten op 82 gulden, won vanmorgen vier dubbeltjes.

Op de lokale markt viel Norit op. Woensdag was naar dit fonds behoorlijke vraag met een omzet van 400.000 stuks. Donderdag werden bij het begin van de handel 50.000 stuks omgezet terwijl de koers steeg met 1,10 tot 27,60. Volgens handelaren is er een buitenlandse koper in de markt.

NEW YORK Op Wall Street sloten de aandelenkoersen iets lager. Pas aan het eind van de middag konden de blue chips iets van hun eerdere koersverliezen goed maken. Verder bleef het rustig. Beleggers wachten de nieuwe werkloosheidscijfers af en stellen zich tot dat moment terughoudend op. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot bijna zes punten lager op 3013 punten.

LONDEN Het FT-100-koersgemiddelde daalde vanmorgen gestaag nadat de koers van futures op de index verder gedaald was. Sombere voorspellingen over de beursstemming drukten de koersen verder. De graadmeter, die gisteren 1,4 punt lager sloot op 2.644,2 punten, noteerde omstreeks het middaguur 15,2 punt lager.

FRANKFURT De Duitse beurzen waren vandaag gesloten in verband met de verjaardag van de Duitse eenheid? Het Dax-30-koersegmiddelde sloot gisteren 2,30 punten lager sloot op 1.607,32 punten.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen flink hoger, geïnspireerd door een sterke yen. Naast de yen vormde de sterke obligatiemarkt een inspiratiebron op de Japanse beurs. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot uiteindelijk 336,33 punten hoger op 24.711,44 punten.