Gordimer (67) wint Nobelprijs literatuur

STOCKHOLM, 3 OKT. De Nobelprijs voor literatuur is dit jaar toegekend aan de Engelstalige Zuidafrikaanse schrijfster Nadine Gordimer. De secretaris van de Koninklijke Zweedse Academie heeft dat vanmiddag bekend gemaakt. Het is de zevende keer dat de in 1901 ingestelde prijs naar een vrouw gaat.

Nadime Gordimer geldt al vele jaren als een van de belangrijkste kandidaten voor de hoge literaire onderscheiding. Ze werd in 1923 in Transvaal geboren en schreef zowel romans als novellen. Haar meest recente roman is "My sons story', het verhaal over een kleurling en politieke activist. Gordimer heeft zich altijd zeer kritisch tegenover de apartheidspolitiek opgesteld. Ze heeft haar geboorteland echter nooit willen verlaten. In een interview met deze krant zei ze vorig jaar: “Wij zijn zo lang geconditioneerd door onze verwrongen manier van leven, dat het lang zal duren voor onze manier van denken verandert.”

De bekroning van Nadine Gordimer komt niet als een verrassing. Vorig jaar zeiden leden van de academie dat de prijs het volgende jaar naar een vrouw zou moeten gaan. De Duitse schrijfster Nelly Sachs was in 1965 de vorige vrouw die de begeerde onderscheiding kreeg. De Nobelprijs voor literatuur bedraagt ongeveer twee miljoen gulden.