Doelman Bako van Besiktas helpt PSV

EINDHOVEN, 3 OKT. Voor de tweede keer in vier dagen heeft een keeper PSV de helpende hand toegestoken. Zondag wonnen de Eindhovenaren gelukkig van Vitesse dankzij een blunder van de Arnhemse doelman Van der Gouw.

Gisteren in het Europa-Cuptreffen tegen het Turkse Besiktas was het de Poolse keeper Jaroslaw Bako die tot twee keer toe mistastte. Eerst beoordeelde hij een vrije trap van Vanenburg verkeerd. In de slotfase dook hij onder een voorzet van Vanenburg door, waarna Kalusha de bal simpel in het doel kon lopen. Daarmee was de vroege tegentreffer van de Turken - een schitterend schot van Metin Tekin - marginaal gecompenseerd. De 2-1 zege was in elk geval voldoende om door te dringen tot de volgende ronde van de Europa Cup I na het 1-1 gelijkspel van twee weken geleden in Istanbul.

De twee teams leken in die halve maand een ware metamorfose te hebben ondergaan. Was PSV in Turkije de superieure ploeg geweest die alleen verzuimde de reeksen kansen in even zovele goals om te zetten, terwijl Besiktas amechtig naar het eind verlangde, in Eindhoven waren de rollen gisteren omgedraaid. De Turken beheersten het middenveld en hadden in Mehmet Özdilek en Ali Gültiken een steeds gevaarlijke aanval. Ook verdedigend kwamen ze nauwelijks in gevaar tegen een zichzelf doldraaiende Ellerman en een onzichtbare Romario.

PSV miste gisteren pijnlijk de geblesseerde Popescu en Van Aerle plus de geschorste Kieft. Zonder deze spelers voetbalde de ploeg nerveus en chaotisch. Adri van Tiggelen, juist terugkomend na een blessure, bleek keer op keer te traag in de defensie. Edward Linskens bevestigde op het middenveld zijn status van eeuwige reserve. En de Braziliaanse vedette die bij zijn terugkeer zou tonen dat PSV niet zonder hem kan? Hij werd vervangen door Twan Scheepers, nadat hij 70 minuten lang vergeefs gesukkeld had. Hij vertrok onmiddellijk naar de kleedkamer en ging daarna snel naar huis. Het tekent de teleurstelling en het isolement van Romario.

Elftalbegeleider Frank Arnesen reageerde laconiek op de snelle aftocht van Romario. “Hij is zo onvoorspelbaar. Misschien wil hij weg. Misschien zegt hij: sorry. Die man valt niet te peilen. Maar hij blijft een wereldspeler, ook als hij een wedstrijd slecht speelt.”

Robson onderstreepte na afloop dat hij Romario niet had vervangen omdat hij gefaald had maar “in het belang van de club en het elftal”. “Ik wist dat we een heel moeilijke slotfase zouden beleven. Eén doelpunt van Besiktas had ons fataal kunnen worden. Ik had een aanvaller nodig die kon werken en rennen. Een niet helemaal fitte Romario was daartoe onvoldoende in staat.”