Davis-Cupteam loot Zwitserland

HILVERSUM, 3 OKT. Het Nederlands Daviscupteam moet zijn pas verworven wereldgroepstatus in het Daviscuptoernooi eind januari in een thuiswedstrijd verdedigen tegen Zwitserland.

Dat is het resultaat van de loting, die gisteren in Londen is gehouden. Zwitserland beschikt met Jakob Hlasek en Marc Rosset over twee spelers met een internationale reputatie. Hlasek, die deze week het toernooi van Bazel op zijn naam bracht (winst in de finale tegen John McEnroe) staat veertiende op de wereldranglijst, Rosset 33ste.

Van het Nederlands team, dat in de promotie-wedstrijd met 5-0 van Mexico won, staan Paul Haarhuis en Mark Koevermans, die in het enkelspel uitkwamen, 31ste en 46ste, terwijl Richard Krajicek en Jan Siemerink, die daar het dubbel vormden, de 38ste en 41ste positie innemen.

Nederland was bij de Daviscup-loting in Londen achtste geplaatst. Het comité hanteerde daarbij als criterium de plaats op de wereldranglijst van de beste drie spelers per land. Daarbij kwam Nederland uit op 110 punten, Zwitserland als gevolg van de relatief zwakke derde man Claudio Mezzadri (131ste) op 182.

Evenals Nederland degradeerde Zwitserland vorig jaar uit de wereldgroep. Daarbij werd achtereenvolgens in Praag met 0-5 verloren van Tsjechoslowakije en in Split met 2-3 van Joegoslavië. Bij deze laatste ontmoeting moest Hlasek wegens een plotseling opkomende allergie in het ziekenhuis worden opgenomen. De nederlaag kostte Heinz Günthardt zijn plaats als non-playing captain.

Nederland verloor op dezelfde wedstrijddata tweemaal met 2-3: in Hamburg van Duitsland en Toronto van Canada.

In de tweede ronde moet Nederland bij winst tegen de winnaar van Frankrijk - Groot-Brittannië.

Voor het eerst in dertien jaar maakt Zuid-Afrika zijn rentree in een van de zonegroepen. De Internationale Tennis Federatie besloot de Zuidafrikanen voorlopig weer als lid toe te laten zodat het land kan inschrijven voor de Davis Cup en de Federatie Cup (voor vrouwenteams). Wel moet het Zuidafrikaanse Olympische Comité nog zijn goedkeuring geven.

De loting voor de eerste ronde (31 januari t-m 2 februari) van de wereldgroep is als volgt: Frankrijk - Groot-Brittannië, Nederland - Zwitserland, Brazilië - Duitsland, Italië - Spanje, Joegoslavië - Australië, Canada - Zweden, Tsjechoslowakije - België, Verenigde Staten - Argentinië.De winnaars gaan door naar de kwartfinales. De verliezers spelen een degradatie-wedstrijd. De overige data: kwartfinales 20 t-m 22 maart, halve finales 25 t-m 27 september, finale 4 t-m 6 decembe(ANP)