Bouw Architectuur Instituut begint in '92

ROTTERDAM, 3 OKT. De bouw van het Nederlands Architectuur Instituut in het Museumpark in Rotterdam begint in januari 1992. Het door de Maastrichtse architect Jo Coenen ontworpen gebouw zal midden 1993 gereed zijn, anderhalf jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Strukton Bouwprojekten in Maarssen wordt de bouwer van het nieuwe instituut, dat 33,5 miljoen gulden gaat kosten.

De aankondiging dat de bouw nu ook werkelijk gaat beginnen komt na toezeggingen voor aanvullende financiering. De provincie Zuid-Holland heeft dinsdag besloten het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) een subsidie van 1 miljoen gulden te geven. Vorig jaar stelde WVC al een extra bijdrage van 1,5 miljoen beschikbaar boven eerder gedane toezeggingen van WVC en het ministerie van Vrom voor een rijksbijdrage van in totaal 23.5 miljoen gulden.

In 1988, toen het NAi het ontwerp van architect Coenen na een meervoudige opdracht (waaraan onder anderen Rem Koolhaas-OMA, Wim Quist en Luigi Snozzi deelnamen) koos, was de verwachting dat het nieuwe instituut in 1992 voor het publiek geopend zou worden. Dat er vertraging is opgetreden in de plannen komt volgens het NAi door prijsstijgingen en aanvullende wensen van het NAi. Budgetverhoging was volgens het NAi noodzakelijk wilde het plan "op het wenselijke architectonische niveau' uitgevoerd worden.

In het nieuwe NAi zal zowel aandacht voor de geschiedenis van de Nederlandse architectuur (vanaf 1800) en hedendaagse ontwikkelingen. Op het voorlopige tentoonstellingsprogramma voor 1993 staan ondermeer exposities over Mart Stam en gerrit Rietveld. Het NAi wil ook de belangstelling voor architectuur te vergroten. In november 1991 verschijnt in dat verband het eerste nummer van de gratis vierjaarlijkse Architectuurkrant in een oplage van 15.000 exemplaren.