Ajacieden moeten nog wennen aan systeem trainer Louis van Gaal

ÖREBRO, 3 OKT. Ajax won gisteravond van Örebro (1-0) en bereikte de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi, maar de ploeg van de nieuwe technische directeur Louis van Gaal speelde verre van sterk.

Het Amsterdamse team, dat vijftien dagen geleden in de "thuiswedstrijd' in Düsseldorf met 3-0 triomfeerde, knoeide een helft lang tegen de degelijke opponenten. De Zweden misten toen de riante mogelijkheden om de spanning terug te brengen. Pas in de 63ste minuut zorgde Winter voor rust, door het enige doelpunt te maken. Daarna had Ajax nog veel verder kunnen uitlopen.

De hoofdstedelijke supporters zijn benieuwd naar de aanpak van Van Gaal in de nabije toekomst. De opvolger van Leo Beenhakker heeft Jonk, tot nu toe meestal reserve, een vaste plaats toegezegd. In Zweden keerde Wouters daardoor terug naar zijn oude stek op het middenveld, waar hij de laatste tijd alleen bij het Nederlands elftal te bewonderen viel. “Een ijzersterk koppel”, aldus Van Gaal. “Ze horen beiden in de basis. Jonk kan van achteruit het spel bepalen, Wouters kan controleren en passes geven op het middenveld. Dit was geen experiment, evenmin uit nood geboren. We gaan zo verder.”

Het was verder opvallend dat Pettersson pure middenvelder was, Bergkamp met Van 't Schip de tweemans aanval vormde, de onervaren Davids zijn internationalde debuut maakte en Ajax zonder vleugelspits voetbalde. Het 4-3-3-systeem, vorig jaar overgenomen door nota bene het Nederlands elftal, is geen zekerheid meer. Zeker vijf spelers acteerden gisteravond op een voor hun vrij onbekende plaats.

Van Gaal vond zijn daden logisch. “Alle jongens moesten taken uitvoeren, waarvoor ze uitermate geschikt zijn. Dat het niet allemaal goed ging, kwam omdat sommige spelers minder dan gebruikelijk op dreef waren, of wat onwennig waren. Het had niets te maken met het systeem.” De onwennigheid had Ajax voor rust kunnen opbreken. Alleen de verdediging had wel vaker in deze samenstelling gespeeld, de rest niet. Bovendien slaagde Jonk er niet in de wedstrijd "taktisch te lezen', zoals de nieuwe coach dat zo graag wil.

“Jonk zag niet”, zei Van Gaal, “dat Örebro met een middenvelder meer speelde dan wij hadden verwacht. Hij bleef te veel achterin hangen. Daardoor ontstonden problemen. In de rust hebben we dat bijgesteld. Daarna hebben we de wedstrijd bepaald. Het is jammer dat we niet meer doelpunten maakten.” Toch ging het in de eerste minuten van de tweede helft ook niet vanzelf. Andersson en Fursth kwamen alleen voor Menzo, die ondanks vreemde capriolen redde. Een tegentreffer was uiteraard niet desastreus geweest. Maar wie weet had hij wel vreemde gevolgen gehad.

De elftal van gisteren blijft vermoedelijk intact, hoewel, de 18-jarige Davids waarschijnlijk nog wat geduld moet hebben. “Hoe hij speelde was grote klasse”, zei Van Gaal, die niet uitsloot dat de aanvallende linkermiddenvelder binnenkort een serieuze concurrent van bijvoorbeeld Roy kan worden. Van Gaal heeft nogal wat achter de hand. Bijvoorbeeld de talentvolle Denen Hansen en Petersen, ook Van Loen, die gisteren niet eens mocht invallen, en de geblesseerde linkerkant Kreek, Groenendijk en Roy.

De spelersgoep lijkt overigens rustig op de trainingswissel Beenhakker-Van Gaal te hebben gereageerd. Van Gaal peilde vier man (Blind, Wouters, Menzo en Bergkamp) over zijn verrassende speelplan van gisteravond. Niemand maakte bezwaar. Tegen Örebro was bepaald geen sprake van een swingend Ajax, zoals Van Gaal voor ogen staat. “Het resultaat stond centraal”, verklaarde de technisch directeur. In de laatste twee jaar zal de Amsterdamse club niet zoveel hebben teruggespeeld op Menzo dan tegen de Zweedse semi-profs. Ook dat was even wennen.