VS-leger in drie jaar uit de Filippijnen

MANILA, 2 OKT. De Filippijnse president Corazon Aquino heeft vandaag gezegd dat de Verenigde Staten drie jaar de tijd krijgen om hun troepen terug te trekken van de grote marinebasis Subic Bay in de Filippijnen.

Aquino, die een voorstander was van een langer verblijf van de Amerikanen maar eerder een senaatsmeerderheid tegenover zich vond, heeft haar aanvankelijke plan voor het houden van een referendum over de bases nu definitief laten varen.

De senaat verwierp twee weken geleden het verdrag dat bepaalde dat de Amerikanen nog tien jaar gebruik mochten maken van Subic Bay, waarvoor Manila meer dan 200 miljoen dollar per jaar van Washington zou ontvangen. Over de sluiting van de grote luchtmachtbasis Clark Air Field was al overeenstemming bereikt.

Aquino poogde daarna het vertrek van de Amerikanen op zeven jaar te stellen, maar ook daartegen kwam veel verzet in de senaat. Een meerderheid van 15 van 23 senatoren is nu volgens Aquino akkoord met een periode van drie jaar.

De Amerikaanse ambassadeur in de Filippijnen heeft in een reactie gezegd dat Washington zich aan de termijn van drie jaar zal houden. De VS zullen naar verwachting hun andere bases in Azië en in de Stille Oceaan (onder andere in Japan, Zuid-Korea en op Guam) versterken. (AP, Reuter)