Vlaamse waarschuwing aan Walen

BRUSSEL, 2 OKT. De Belgische vice-premier Jean-Luc Dehaene (CVP) heeft vandaag in een vraaggesprek met het dagblad De Standaard gewaarschuwd voor een confrontatie tussen de gewesten als Wallonië eraan vasthoudt dat een "urgentieplan' voor de Waalse landbouw wordt opgesteld.

Afgelopen maandag heeft de Waalse Raad een motie aangenomen waarin van de nationale regering “de aanvaarding, financiering en uitvoering” wordt geëist van een dergelijk urgentieplan. Federalisering van de landbouw is volgens Dehaene echter “niet bespreekbaar”. “Als men verder bevoegdheden wil overdragen op basis van een spijskaart die Wallonië opstelt, dan mag men er zeker van zijn dat ook de federalisering van de ziekteverzekering op de agenda komt”, zo waarschuwde de vice-premier.

Dehaene toont zich bitter over de manier waarop de PS zich tijdens de crisis over de Waalse wapenexport heeft opgesteld: de partij dreigde dat als daarover in de nationale regering geen positief besluit zou worden genomen, de Waalse Raad zelf de export zou goedkeuren, in strijd met de Belgische grondwet.

“Aan PS-zijde zijn pyromanen aan het werk geweest”, zo zegt Dehaene. Het feit dat de PS een “institutionele atoombom” heeft uitgevonden is volgens de vice-premier “voortaan een bedreiging voor het hele systeem”.

Dehaene verwerpt overigens de kritiek van grondwetspecialisten als professor Senelle. “Het zijn de politici die het op het terrein moeten waarmaken. Als men de instellingen verder aanpast aan de nieuwe problemen (...) dan lijkt me dat ook een vorm van goed beheer van die instellingen te zijn.”

In een hoofdartikel in De Standaard wordt somber geconstateerd dat de PS “zelfs de grens van de legaliteit wil overschrijden als die partij vindt dat de eigen en Waalse belangen op het spel staan. (...) Dehaene hoopt dat men het allemaal gecontroleerd en wettelijk kan houden, maar dat is moeilijk. Want de geest is uit de fles”.