Joegoslavië-conferentie gaat door ondanks oplaaien strijd

DEN HAAG, 2 OKT. Ondanks de berichten van een “dreigende totale oorlog” door de opnieuw opgelaaide gevechten in Joegoslavië, gaat de vredesconferentie gewoon door.

De voorzitter van de conferentie, Lord Carrington, heeft de Joegoslavische partijen uitgenodigd vrijdag in Den Haag bijeen te komen voor een plenaire vergadering, dit ondanks eerdere aankondigingen dat er niet zal worden onderhandeld als de gevechten voortduren.

Van de werkgroepen, die al begin deze week hun taken zouden verrichten, begint pas morgen de eerste. Volgens een woordvoerder van Carrington heeft dit zo lang geduurd, omdat er “personele problemen” waren. De speciale vertegenwoordiger van minister Van den Broek, ambassadeur Wijnaendts, praat vanmiddag met kandidaten voor de functie van voorzitter van de werkgroepen. Wijnaendts, die gisteravond terugkeerde van zijn vijfde missie naar Joegoslavië, zal in zijn nieuwe functie als coördinator van de vredesconferentie vanaf morgen algemeen toezicht houden op de drie werkgroepen die zich over de economische, institutionele en minderhedenkwesties van Joegoslavië zullen buigen. Tijdens de vierde plenaire vergadering zal Wijnaendts vrijdag tevens de resultaten van zijn laatste missie uiteenzetten.