Bouw van Akzodrome weer hoogst onzeker

ARNHEM, 2 OKT. De bouw van het overdekte voetbalstadion Akzodrome in Arnhem is gisteren door een uitspraak van de Raad van State weer uiterst onzeker geworden.

Door de uitspraak kan men niet voor 1 november met de bouw beginnen, hetgeen een voorwaarde was voor zowel de provincie Gelderland als het ministerie van Economische Zaken om hun miljoenensubsidies te verstrekken. EZ heeft zeven miljoen gulden toegezegd, de provincie drie miljoen.

De Gelderse gedeputeerde C. Voerman heeft al laten weten Provinciale Staten voor te stellen de drie miljoen subsidie een andere bestemming te geven. “Ik vind het jammer, maar er moet een keer een eind aan het verhaal komen", aldus Voerman vanochtend. Het Akzodrome (bouwkosten 130 miljoen) moet het thuisstadion van Vitesse worden, maar kan door zijn speciale schuifdak en vloerconstructie ook beurzen en tentoonstellingen huisvesten.

Er is politiek veel te doen geweest over het stadion. Omwonenden hebben ook veel bezwaar tegen de komst ervan, wegens de verwachte overlast. De Raad van State besliste gisteren dat men niet met de bouw mag beginnen voordat de bezwarenprocedure tegen de bestemmingsplanwijziging is afgerond. Naar verwachting is dat over ongeveer een half jaar het geval. Daarmee wordt de "deadline' overschreden die EZ en de provincie voor hun subsidies hebben gesteld.

Zonder geld van de provincie en het rijk wil de bouwer van het stadion, de Duitse firma Holzmann, niet aan de slag. Holzmann heeft vanochtend spoedberaad met het gemeentebestuur van Arnhem gehad. Men heeft besloten tegen de uitspraak van de Raad van State in beroep te gaan en hoopt daarmee binnen enkele weken succes te hebben. De datum van 1 november denkt men echter niet te halen. De Arnhemse wethouder R. Hartogh Heys zal, zo laat hij weten, een beroep doen op EZ en de provincie Gelderland om "in godsnaam hun deadlines te verschuiven".

Hartogh Heys is bijzonder teleurgesteld over de uitspraak van de Raad van State en bepaald niet meer zo gerust op de goede afloop van het avontuur, dat de gemeente enkele miljoenen aan infrastructurele werken zal kosten. Als het Akzodrome er niet komt, zal het huidige stadion van Vitesse in ieder geval moeten worden gerenoveerd om aan alle veiligheidseisen van de Europese voetbalunie te voldoen. In dat geval zal de gemeente ook voor de kosten moeten opdraaien. Volgens Hartogh Heys is renovatie eigenlijk niet mogelijk - het stadion ligt miden in een woonwijk - en moet Vitesse dan in ieder geval elders nieuwbouw plegen.