Bossche basketballers vieren uitzichtloos gelijkspel als winst

DEN BOSCH, 2 OKT. Voor het begin van de Europa-Cupwedstrijd basketbal tegen Real Madrid houdt een groepje jeugdige fans van Den Bosch zich op bij de ingang van sportcentrum De Maaspoort.

Onder luid gelach worden de posters die een ieder heeft meegebracht bekeken. Op het glanzende papier staan schaars geklede dames. “Spandoeken zijn uit”, zegt de wijste van het stel. “Blote tieten in, dat leidt de tegenstander af!”

Of met die uitleg het gebrek aan concentratie, waar de Spaanse basketbalploeg in met name de tweede helft aan leed, is verklaard, valt te betwijfelen. Er zal eerder sprake zijn geweest van onderschatting van de Nederlandse opponent. Na de rust met dertien punten voorsprong te hebben gehaald, moest Real in de tweede helft alle zeilen bijzetten om een nederlaag te voorkomen. Het uiteindelijke resultaat, 94 - 94, werd door de goed spelende Bossche ploeg als een overwinning gevierd.

Coach Roy Leysner was na afloop zeer te spreken over het optreden van zijn team. “Een gelijk spel tegen een Europese topploeg als Real is een uitstekende prestatie. Daar mogen we trots op zijn.”

Den Bosch heeft de laatste drie jaar nauwelijks tot de verbeelding sprekende resultaten behaald. Dat was wennen voor de club die van 1979 tot 1989 het visitekaartje van het nationale basketbal was. In die periode werden negen landstitels behaald. Ook in Europa timmerde de ploeg aan de weg, met als hoogtepunt het behalen van de finale van de Europa Cup II in 1979. Eind jaren tachtig, toen geldschieter Nashua het jaarlijkse sponsorbedrag van een miljoen gulden tot zes ton terugbracht, werd het allemaal minder. In Nederland moest de ploeg Den Helder voor laten gaan en internationaal werd al helemaal geen behoorlijke prestatie meer geleverd. Het besluit van Nashua, eind vorig jaar, om de sponsoring na twaalf seizoenen helemaal stop te zetten, werd in Den Bosch geschokt ontvangen, vooral toen het vinden van een nieuwe geldschieter problemen opleverde. Uiteindelijk werd Pro-Specs bereid gevonden per seizoen vier ton in de club te steken. Voldoende om in de zwakke nationale competitie met de top mee te draaien. Internationaal wordt om zo'n bedrag gelachen. Ter illustratie: de tegenstander van gisteravond heeft een jaarlijks budget van twintig miljoen gulden.

Dat verschil in financiële mogelijkheden kwam op de vloer niet tot uitdrukking. Den Bosch, dat zich nog maar één full-time prof op de loonlijst kan veroorloven (de meeste spelers moesten gisteren "gewoon' werken), profiteerde van de gebrekkige concentratie en motivatie bij Real. Na vijf minuten leidde het team van Leysner met 17-10. Toen de technisch begaafde Spanjaarden halverwege de eerste helft besloten het tempo op te voeren, raakte Den Bosch het spoor bijster. Real liep eenvoudig uit naar een voordelige ruststand van 43-57 en dacht die voorsprong in de tweede helft met gemak te kunnen verdedigen. Met nog tien minuten te gaan, hadden de Madrilenen elf punten voorsprong. Onder aanvoering van uitblinker Carl Ott wist Den Bosch met een laatste krachtinspanning Real dusdanig te verrassen, dat de Spanjaarden vlak voor tijd tegen een achterstand van zes punten aankeken. In die fase speelde Den Bosch foutloos basketbal en wist door drie driepunters het publiek in De Maaspoort op de banken te krijgen. Door de grotere routine kon Real een blamerende nederlaag op het nippertje voorkomen.

Over een week speelt de Bossche ploeg in Madrid de return. De supporters van de club lijken, ondanks het goede spel van gisteravond, geen rekening te houden met nog een ronde Europa Cup basketbal. Ook de jongste fans niet. De meesten lieten hun posters op de tribune achter...

    • Paul de Lange