Bayern München ontsnapt aan blamage

ROTTERDAM, 2 OKT. Bayern München is gisteravond voor eigen publiek aan een blamage ontsnapt. De Zuidduitse voetbalploeg stelde pas in de slotfase van de return tegen het bescheiden Cork City uit Ierland een plaatsje in de tweede ronde van het toernooi om de UEFA-beker veilig, 2-0. Labbadia brak een kwartier voor tijd de ban, waarna Ziege vlak voor het eindsignaal uit een strafschop de wedstrijd besliste. Het eerste duel was in 1-1 geëindigd.

Aan de vooravond van de ogenschijnlijk ongelijke krachtmeting tussen Bayern en Cork City had international Effenberg het publiek een doelpuntenfestijn beloofd. Daar kwam echter niets van terecht. Bayern, ook sukkelend in de nationale competitie, leverde opnieuw een slechte prestatie. Het overwicht was groot, maar het raffinement klein. Zeventien keer schoten de mannen van de geplaagde coach Heynckes in de eerste helft op het doel van Cork City. Succes bleef echter uit.

Op een moment dat de Ieren daadwerkelijk in een stunt gingen geloven, sloeg Labbadia toe. De karaktervolle Britten gaven zich echter niet meteen gewonnen. Ze misten drie doelrijpe kansen, voordat de strafschop van Ziege, wegens hands, aan alle onzekerheid een einde maakte. Met een snerpend fluitconcert van de 13.500 toeschouwers zochten de voetballers van Bayern de kleedkamer op.

Real Madrid stelde, ook voor het UEFA-Cuptoernooi, teleur in de thuiswedstrijd tegen Bratislava. De nieuwe werkgever van Leo Beenhakker bleef tegen de stugge Tsjechoslowaakse ploeg steken op 1-1, net voldoende voor de volgende ronde, omdat de "Koninklijke' het eerste duel met 2-1 gewonnen. Real Madrid, zonder de geblesseerde Joegoslaaf Prosinecki, speelde een rommelige wedstrijd. De Spanjaarden dicteerden het spel, maar gingen slordig met de kansen om. Slechts de jeugdige Alfonso kwam tot scoren. Vlak voor tijd liet middenvelder Lauez de gelijkmaker aantekenen.

Naast Bayern en Real plaatsten gisteren ook Xamax Neuchatel, Torpedo Moskou, Steaua Boekarest, Celtic en Eintracht Frankfurt zich voor de tweede ronde van de UEFA-Cup. Xamax kwam op Malta niet verder dan 1-1 tegen Floriana, maar had veertien dagen geleden thuis met 2-0 gewonnen. Torpedo Moskou gaf FC Halle uit de tweede Bundesliga geen enkele kans. In de Russische hoofdstad werd het 3-0. De Duitsers Wosz en Löbe kregen een rode kaart.

Steaua Boekarest had in eigen huis tegen het nietige Famagusta uit Cyprus een verlenging nodig om verder te bekeren. Na negentig minuten was het 1-2, dezelfde uitslag als twee weken geleden op het eiland. Vijf minuten voor het eindsignaal maakte Stan de beslissende treffer, 2-2. Celtic schakelde Germinal Ekeren, de ploeg van Simon Tahamata, in België snel uit. Galloway bezorgde de Schotten, die de eerste wedstrijd met 2-0 hadden gewonnen, een comfortabele uitgangspositie. Schmoller deed vier minuten voor de rust nog wel iets terug, maar in de tweede helft stokte de Belgische produktie. Het bleef 1-1.

De Duitse koploper Eintracht Frankfurt had weinig moeite met de voetbaldwerg Spora, die het in Luxemburg met 5-0 versloeg. Kruse (twee keer), Weber, Schmitt en Bein namen de doelpunten voor hun rekening. In het eerste duel had Eintracht ook al lustig gescoord: 6-1.

Voor het toernooi om de Europa Cup 2 had Werder Bremen kende geen problemen. Het stuurde FC Bacau met een nederlaag van 0-5 terug naar Roemenië. Kohn was in het eenzijdige duel twee keer succesvol. De eerste wedstrijd had Werder eveneens met royale cijfers gewonnen, 6-0. Voor de grootste zege in de Europese bekertoernooien zorgde zorgde gisteren AS Monaco. Het verpletterde Swansea uit Wales in het prinsdom met 8-0. Passi en Weah brachten in de Monaco-show twee treffers op hun naam.