Werkgevers in haven willen acties stoppen

ROTTERDAM, 30 SEPT. De havenwerkgeversvereniging SVZ heeft een kort geding aangespannen tegen de Vervoersbond FNV. De vereniging eist van de president van de rechtbank in Rotterdam een verbod op de door de bond aangekondigde acties in de haven, eind deze week.

Een woordvoerder van de Vervoersbond noemde de acties, gericht tegen de WAO- en Ziektewetmaatregelen van het kabinet, "spontaan' en zonder oproep van de FNV tot stand gekomen. Kaderleden van de bond komen vanavond bijeen om de massale acties voor te bereiden. Vanaf donderdag wordt al actie gevoerd in de haven. Bij het containeroverslagbedrijf ECT is donderdag, vrijdag en zaterdag gestaakt. Ook vanmorgen hebben drie ploegen daar het werk neergelegd. De dagploeg van Seaport Terminals op de Fruitpier is vandaag eveneens in staking gegaan.

Volgens een woordvoerder van de Vervoersbond FNV is de bond voorzichtig geworden met het naar buiten brengen van plannen voor acties, om de werkgevers niet de gelegenheid te geven naar de rechter te stappen. Het aankondigen van acties in de haven was expres vaag gehouden.

De woordvoerder reageerde verbaasd op het kort geding. Volgens hem maakt het weinig kans, omdat de acties in de haven het publiek niet zullen hinderen. Dat was namelijk vorige week het argument voor de president van de rechtbank in Utrecht om stakingen bij het streekvervoer gedurende de ochtendspits te verbieden.

De directie van Hoogovens heeft de vakbondsfaciliteiten op haar terrein gedeeltelijk opgeschort. Alle activiteiten die te maken hebben met acties tegen de WAO- en Ziektewetplannen zijn verboden.

Vooral in het Noorden van het land zijn vandaag veel acties gepland. Verschillende kartonfabrieken in Groningen en Drenthe zijn getroffen door 24-uursstakingen. Daarnaast zijn er werkonderbrekingen en stakingen gemeld bij zuivel- en vleesfabrieken. Volgens een woordvoerder van de Industriebond FNV lagen vanmorgen alle kartonfabrieken stil.

De Voedingsbond FNV organiseert op verschillende plaatsen in het land "hete herfsttochten', demonstratieve wandelingen langs verschillende bedrijven. Vandaag trekken onder andere demonstratieve tochten van Roermond naar Weert en door Zwolle en Leeuwarden.

De acties geschieden nog wel onder de gezamelijke vlag van de drie vakcentrales, CNV, FNV en MHP, maar alleen de bij de FNV aangesloten bonden zijn overgegaan tot stakingen. De andere bonden beperken zich tot demonstraties.