VN-groep verlaat Irak, maakt ruimte voor nieuwe delegatie

BAGDAD- MANAMA, 30 SEPT. Na een verblijf van acht dagen in Irak, waarvan ruim de helft ingesloten op een parkeerplaats in Bagdad, is de zesde nucleaire inspectiemissie van de Verenigde Naties vanochtend uit het land vertrokken met schriftelijk bewijsmateriaal dat de Iraakse leiders een kernbom probeerden te ontwikkelen.

De missie vertrekt vroeger dan oorspronkelijk voorzien en heeft ook niet alle inspecties verricht die zij zich ten doel had gesteld. Maar in VN-kringen wordt de hoop uitgedrukt dat het vertrek van deze inspecteurs, die fel zijn aangevallen door Iraakse ministers en media, de gemoederen wat zal kalmeren vóór later deze week een nieuwe, omstreden VN-missie in Irak arriveert. Dat betreft de 21 leden tellende delegatie die verder onderzoek gaat doen naar Iraks ballistische raketten en daarbij voor het eerst gebruik zal maken van eigen helikopters. De vorige ballistische missie brak haar inspectie drie weken geleden voortijdig af nadat de Iraakse autoriteiten haar hadden verboden van eigen helikopters gebruik te maken. De resulterende crisis tussen Irak en de VN lijkt inmiddels te zijn opgelost. Maar functionarissen in Bagdad zeggen dat de helikopters zo'n gevoelig onderwerp zijn, dat ze verdere probelemen niet kunnen uitsluiten.

David Kay, de leider van de nucleaire missie, zei vandaag dat het in Bagdad gevonden materiaal, dat de Irakezen hem uiteindelijk hebben laten houden na een gezamenlijke inventarisatie, al uitgebreid wordt geanalyseerd bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en andere organisaties. Hij bevestigde dat zijn delegatie er al op de parkeerplaats in was geslaagd via een satellietverbinding een deel van de gevonden gegevens naar buiten te zenden. Volgens David Kydd, woordvoerder van het IAEA, zullen de documenten de VN een onschatbaar inzicht geven in Irak nucleaire plannen. Bagdad zelf houdt vol dat het gaat om vertrouwelijke personeelsdossiers van de Iraakse Atoomenergie Commissie, die nu zonder twijfel aan de Israelische Mossad en de Amerikaanse CIA worden doorgegeven. (Reuter, AP, AFP)