Ter Beek: alleen F16 behoudt nog een atoomtaak

DEN HAAG, 30 SEPT. Nederland wil de atoomtaak van nucleaire dieptebommen afschaffen. Alleen de atoomtaak van de F16-gevechtsvliegtuigen blijft over. Dat zei minister Ter Beek van defensie in een reactie op de verregaande voorstellen van president Bush voor het afschaffen van tactische kernwapens. Op die manier komt Nederland tot een minimale afschrikking op een zo laag mogelijk niveau.

Drie weken geleden kondigde minister Ter Beek aan dat Nederland de twee atoomtaken bij de artillerie, Lance en 8-inch kanonnen, eerder dan voorzien wil opgeven na overleg met de bondgenoten. Nu voegt hij daar de nucleaire dieptebommen aan toe. Volgens het ministerie van defensie is het na de rede van Bush nog onduidelijk of de nieuwe nucleaire wapens voor de F16 (TASM's, tactical air to surface missiles) nog zullen worden ingevoerd.

Fractieleden van de PvdA in de Tweede Kamer willen dat Nederland ook op de kortst mogelijke termijn zijn laatste nucleaire taak opgeeft - F16-gevechtsvliegtuigen met vrije-val nucleaire bommen waarbij doelen op grote afstand kunnen worden getroffen. Ook Groen Links is die mening toegedaan. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil deze laatste taak voorlopig handhaven. Het CDA wil de voorstellen van Bush verder bestuderen. De VVD is van mening dat “we toegaan naar een kleinere, stabielere en moderne vorm van nucleaire afschrikking, die, omdat er nu eenmaal kernwapens zijn, altijd wel zal moeten bestaan”.

Inzet van deze wapens, gelanceerd door F16's, wordt alleen nog in uiterste noodzaak, als 'truly weapons of last resort', door de NAVO overwogen. De wapens zijn volgens de NAVO-doctrine nodig om de koppeling met de strategische kernwapens van de Verenigde Staten te behouden. Amerika wil geen conventioneel leger in Europa handhaven als die koppeling zou wegvallen.

Pag 7:

Twee squadrons F16's paraat

Twee Nederlandse squadrons van elk achttien F16's staan paraat voor hun nucleaire taak. De nucleaire ladingen liggen opgeslagen op de vliegbasis Volkel en worden door Amerikaanse militairen bewaakt. In de toekomst gaan de squadrons naar Leeuwarden. Nu opereren F16's nog op Leeuwarden, Volkel en Twenthe. Onduidelijk is of de nucleaire bommen mee verhuizen. Daarover wil Defensie geen mededelingen doen.

Als gevolg van de voorstellen van president Bush verdwijnen in ieder geval de raketten met nucleaire lading die in Havelte zijn opgeslagen voor de nucleaire 8-inch artillerie. De dieptebommen voor de Orions liggen in Schotland. De Lance raketten in Duitsland. Zij zullen samen met de artillerie ladingen uit Nederland in de Verenigde Staten worden vernietigd.

De Nederlandse regering heeft “met grote instemming” de voornemens van de Amerikaanse president begroet. “De plannen passen bij de nieuwe verhoudingen in de wereld, ze zijn ook een uitdrukking van de meer stabiele verhouding met de Sovjet-Unie”, aldus minister Van den Broek.

Naar zijn mening is een bijkomend voordeel voor de Sovjet-Unie een grote financiële besparing, als ze aan de oproep van Bush gehoor geeft en soortgelijke reducties aanbrengt in het kernwapenarsenaal. De minister noemt het een “innovatief voorstel, dat verder gaat dan wat dan ook dat tot nu toe op dit terrein is gepresenteerd”. Van den Broek werd, samen met zijn collega's van de NAVO-landen en van een aantal andere landen, zoals Japan, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea, een halve dag voordat Bush zijn plan presenteerde geïnformeerd. Dat gebeurde in New York tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

    • Willebrord Nieuwenhuis