Rob Jacobs wil foto maken van ranglijst

ROTTERDAM, 30 SEPT. Rob Jacobs, de trainer van Sparta, vond dat er snel een foto van de ranglijst in de eredivisie moest worden gemaakt. “En die moeten we dan inlijsten.” Sparta staat door de 3-2 overwinning op FC Twente en het verlies van Vitesse op de, gedeelde, eerste plaats en dat was jarenlang niet voorgekomen. Natuurlijk wordt de Rotterdamse club geholpen door het warrige verloop van de competitie. PSV, Ajax en zelfs Feyenoord staan er relatief gezien veel beter voor dan Sparta.

Maar Jacobs is wel van mening dat Sparta hoog in de subtop kan blijven meedraaien. “De spelers barsten van het zelfvertrouwen. De groep is jong en gretig. Ik verwacht op de korte termijn beslist geen terugval.” Met name de broers Dennis en Gerard de Nooijer vielen tegen Twente op. De eerste scoorde twee keer na voorzetten van zijn broer. Bij Twente dat negen punten uit de laatste vijf wedstrijden had gehaald speelden spelverdeler Numan en spits Mrkela slecht.

Ook de andere club uit Rotterdam, Feyenoord, won en wel met 4-1 in Tilburg tegen Willem II. Opvallend waren vooral de twee doelpunten die aanvoerder John Metgod, met zijn hoofd, scoorde. De aanvoerder bemoeit zich doorgaans meer met het voorkomen van treffers dan met het maken ervan. Nu stond hij tot twee keer toe op de goede plek. “Ons probleem was het benutten van de kansen”, sprak technisch directeur Wim Jansen over het Feyenoord van voor de wedstrijd tegen Willem II. Ook in Tilburg gingen de Rotterdammers slordig om met de mogelijkheden. Het zwakke Willem II miste een aantal belangrijke spelers. Tijdens de wedstrijd, bij een 2-1 stand, raakte het ook nog verdediger Meindert Dijkstra kwijt. Hij kreeg een rode kaart nadat hij Gaston Taument, de beste speler van Feyenoord, ongereglementair de doorgang naar het doel versperde.

FC Groningen, de veelgeprezen nummer drie van afgelopen seizoen, won in Venlo tegen VVV pas voor de tweede keer in deze competitie. Het ging wel moeizaam. VVV speelde echter nog slechter dan Groningen. Hennie Meijer scoorde al snel twee keer voor de bezoekers, in de vierde en veertiende minuut, en dat bleek genoeg voor de zege. VVV kon alleen via Rutten tegenscoren.