Rellen om buitenlanders in Duitsland

BONN, 30 SEPT. Duitsland heeft ook het afgelopen weekeinde weer op grote schaal rellen beleefd rondom het snel escalerende probleem van de vreemdelingenhaat. Tegelijkertijd boekte de extreem-rechtse Duitse Volksunie forse winst bij verkiezingen in Bremen, waar het asielbeleid een grote rol speelde.

In het Oostduitse stadje Hoyerswerda, waar rechts-radicale jongeren vorige week dagenlang woonoorden voor asielzoekers en andere buitenlanders aanvielen, kwam het gisteren tot een veldslag tussen links-radicalen en de massaal aanwezige politie. Ruim 3.000 betogers, ten dele zogenoemde "Chaoten' uit Berlijn en West-Duitsland, wilden in het Saksische stadje demonstreren tegen “racisme en neofascisme”. Een flink aantal van hen bleek bij aankomst knuppels, kettingen en andere “bewapening” bij zich te dragen en had bovendien het gezicht bedekt, wat in Duitsland verboden is bij demonstraties. De met honderden leden van de grenspolitie versterkte plaatselijke politie besloot daarop vrijwel direct de demonstranten uiteen te jagen.

In de stad werden tientallen auto's in brand gestoken, een cameraploeg van de Duitse televisie werd mishandeld, er vielen enkele tientallen gewonden en er werden 19 arrestaties verricht. Gisteravond besloot de Saksische minister van binnenlandse zaken, Rudolf Krause (CDU), af te treden. Krause, over wie al maanden, door hemzelf ontkende, geruchten gaan waarin het heet dat hij vroeger medewerker van de DDR-staatsveiligheidsdienst is geweest, was vorige week al gekritiseerd omdat de politie in Hoyerswerda te laks was opgetreden tegen de rechts-radicale explosie van geweld. Saksens minister-president Biedenkopf heeft gisteren direct een opvolger benoemd: Heinz Eggert (CDU), een theoloog uit Zittau, lid van de Saksische regionale landdag.

Elders in de Bondrepubliek werden afgelopen weekeinde opnieuw asielzoekers in hun woonoorden en op straat aangevallen door rechts-radicalen. Dat gebeurde onder meer in de Oost duitse plaatsen Altenow, Paetz en Neubrandenburg. Er vielen bij gevechten tussen politie en rechts-radicalen tientallen gewonden, terwijl meer dan zestig arrestaties werden verricht. In de Westduitse deelstaat Noordrijn-Westfalen waren vrijdagnacht al niet minder dan elf woonoorden voor buitenlanders gelijktijdig aangevallen met brandbommen en stenen. De aanvallers waren bewapend met boksbeugels en messen.

Pag 5:

President veroordeelt racisme

De politie onderzoekt de vraag of deze aanvallen centraal geregisseerd waren. In een aantal Duitse plaatsen werd ook (vreedzaam) gedemonstreerd tegen racisme en vreemdelingenhaat.

Bondspresident Richard von Weizsäcker heeft gisteren, voor het eerst sinds de rechtsradicale aggressie tegen buitenlanders een vrij massaal karakter kreeg, scherpe kritiek op vreemdelingenhaat en de “verzuimen” van de politici in Bonn laten horen. In een interview met de Duitse radio noemde hij de excessen tegen buitenlanders “angstaanjagend en beschamend”. Zij zijn echter volgens hem óók een gevolg van het onvermogen van politici om tijdig het bestaande Duitse asielrecht te wijzigen.

Weiszäcker noemde het geldende, grondwettelijk gewaarborgde, asielrecht “absoluut onaantastbaar”. Hij bepleitte wel, net als alle grote politieke partijen in Duitsland, een drastische verkorting van de bestaande, vaak jaren vergende, procedures voor erkenning van asielzoekers. De president is van plan de komende dagen demonstratief in het hele land woonoorden voor asielzoekers te bezoeken.

Hoezeer het asielvraagstuk thans in Duitsland hét eerste politieke thema geworden is, bleek gisteravond zowel uit de uitslag van de deelstaat-verkiezingen in de stadstaat Bremen, waar de SPD dramatisch stemmen verloor en de rechtsradicale Duitse Volksunie won, als uit de reacties van politici in het televisieprogramma “Bonner Runde”, dat vrijwel uitsluitend aan deze kwestie was gewijd.

    • J.M. Bik