Parijs juicht protesterende boeren toe

PARIJS, 30 SEPT. Honderdvijftigduizend boeren uit geheel Frankrijk hebben gisteren in Parijs vreedzaam en soms ludiek gedemonstreerd tegen verlaging van hun inkomen. De manifestatie die vele uren in beslag nam, maakte grote indruk op het Parijse publiek en de politieke wereld.

De Franse hoofdstad leek zondagochtend te zijn veranderd in een grote markt. In alle delen van de stad deelden boeren uit allerlei landstreken gratis hun produkten uit. De Parijzenaars die daarvan profiteerden, kregen en passant informatie over de economische moeilijkheden van de circa één miljoen boeren die Frankrijk nog heeft.

De demonstratie die 's middags plaats had in het hart van de stad, had afgezien van de gebruikelijke schimpscheuten op spandoeken een vrolijk karakter. Maar de politieke leiders ontveinsden zich niet dat het massale protest van ruraal Frankrijk ook de betekenis van een laatste waarschuwing had.

Minister van landbouw Louis Mermaz zei dat “we groot profijt kunnen trekken” van de demonstratie. Hij doelde daarmee op de onderhandelingen in de Europese Gemeenschap over herziening van de gemeenschappelijke landbouwpolitiek en de GATT-onderhandelingen over vermindering van het protectionisme in de landbouw.

De leiders van de oppositiepartijen - oud-president Valery Giscard d'Estaing, de Parijse burgemeester Jacques Chirac en de leider van het uiterst rechtse Front National, Jean Marie Le Pen - sloten zich bij het protest van de boeren aan. Tenslotte “zijn we allemaal Franse boeren”, zo zei Philippe de Villiers van de rechtse RPR, afgevaardigde uit de Vendee, een van de armste landbouwgebieden in Frankrijk. Chirac zei dat de ontvolking van het Franse platteland die al vele jaren gaande is, het “harmonisch evenwicht van het land” bedreigt.

Raymond Lacombe, de leider van de FNSEA, de grootste Franse landbouworganisatie, hekelde in een toespraak aan het slot van de demonstratie de “brutale aanvallen van de Verenigde Staten die het wapen van het voedsel willen controleren, terwijl Europa aarzelt”. Hij wees de Europese doctrine van vrijhandel af “omdat de zogenoemde sociale Europese ruimte een ruimte van sociale achteruitgang wordt”.