Oppositie Zaïre in nieuwe regering

KINSHASA, 30 SEPT. De Zaïrese president Mobutu Sese Seko en de grootste oppositiepartijen zijn het dit weekeinde na uren van onderhandelen eens geworden over de vorming van een regering van nationale redding. Mobutu heeft oppositieleider Etienne Tshisekedi van de UDPS gevraagd deze regering samen te stellen.

De maatregelen volgen op de muiterij binnen het Zaïrese leger die vorige week begon en die ontaardde in grootschalige plunderingen en protesten tegen het 26-jarige straffe bewind van Mobutu. Volgens de Zaïrese radio zijn bij de onlusten tenminste 117 mensen omgekomen. De rebellie kwam geleidelijk tot bedaren toen honderden Belgische en Franse militairen in de loop van vorige week Zaïre binnenkwamen om hun landgenoten te evacueren. Inmiddels hebben meer dan 7.000 buitenlanders het land verlaten. De evacuatie ging ook vandaag onverminderd door.

Het is niet duidelijk in hoeverre de eenheidspartij van Mobutu, deMPR, aan de nieuwe regering zal deelnemen. Het is evenmin duidelijk in hoeverre Mobutu zelf bepaalde strategische functies, zoals buitenlandse zaken en defensie, zal moeten inleveren.

België en Frankrijk hadden eerder bij de president aangedrongen op snelle democratische hervormingen. De Franse ambassadeur in Kinshasa had Mobutu vrijdag in een persoonlijk onderhoud gedreigd alle hulp aan Zaïre te staken als er niet snel een regering van nationale eenheid zou worden gevormd.

De benoeming van Tshisekedi tot formateur moet nog worden goedgekeurd door de nationale conferentie. Deze conferentie, die formeel twee maanden geleden begon maar steeds werd uitgesteld wegens onenigheid tussen oppositie en regering over te volgen procedures, besluit over de noodzakelijke politieke hervormingen in Zaïre. Een aantal kleinere oppositiepartijen heeft aangekondigd niet akkoord te gaan met de huidige gang van zaken. Ze verwijten de grote oppositiepartijen dat deze "gemene zaak' maken met Mobutu.

Mobutu heeft de stafchef van het leger, generaal Manzembe Mayaibanga, ontslagen en zou volgens bronnen binnen het leger plannen hebben om de strijdkrachten te reorganiseren. (AFP, AP, Reuter)