LOUIS VAN GAAL; Een ambitieuze Ajacied

Hoewel hij vele omzwervingen maakte is Louis van Gaal, de nieuwe hoofdtrainer van Ajax en opvolger van Leo Beenhakker, wel een Ajacied. Hij groeide op niet ver van het Ajax-stadion in de Watergraafsmeer. Van Gaal (40) speelde in de jeugd van Ajax, maar kreeg in zijn achttien jaar durende profloopbaan de meeste bekendheid bij FC Antwerp, AZ'67 en Sparta. Hij was vele jaren bestuurslid van de spelersvakbond VVCS en woordvoerder op de algemene vergaderingen.

Van Gaal begon zijn trainersloopbaan bij AZ. Hij vormde in Alkmaar samen met Hans Eijkenbroek een tandem tot hij als jeugdtrainer in dienst trad bij Ajax. Van Gaal staat bekend om zijn ongebreidelde ambitie. Als de voormalige middenvelder dit seizoen geen hoofdtrainer bij Ajax was geworden, had hij voor een club gekozen die hem wel het roer in handen had gegeven. Afgelopen seizoen heeft Van Gaal al druk gesolliciteerd. Hij praatte met Sparta, Roda JC en KV Mechelen. Maar tot een dienstverband kwam het niet. Slechts Sparta was na een sollicitatiegesprek nog bereid hem in dienst te nemen. Met Ajax sprak hij af dat hij alleen tussentijds zou vertrekken als er zich een topclub aandiende.

Een bewijs van Van Gaals geldingsdrang is het verhaal dat hij anderhalf jaar geleden nog hevig gefrustreerd in De Meer rondliep. Beenhakker gaf hem naar zijn zin veel te weinig verantwoordelijk werk, gebruikte hem vooral als pionnendrager. Van Gaal had Spitz Kohn toen al uit de trainersstaf verdrongen.

Van Gaal vindt dat de functies van hoofdtrainer en technisch directeur bij Ajax niet zijn te combineren. Daarom heeft hij het bestuur voorgesteld om na dit seizoen een technisch directeur aan te stellen. Van Gaal blijft als hoofdcoach dan de verantwoordelijke man.

Volgens Van Gaal zal het publiek weinig merken van de trainerswisseling. “Ook het technisch beleid blijft vrijwel hetzelfde”, zegt hij. “In principe verandert alleen de persoon. De manier waarop ik spelers benader is misschien anders. Ik ben directer dan Beenhakker en harder, maar ik kan ook amicaal zijn.” De spelers van Ajax hebben zich op het standpunt gesteld dat Van Gaal een kans moet krijgen. Danny Blind: “Iedereen kan leven met deze oplossing. Louis acht ik capabel genoeg. Het is een trainer die veel van je vraagt. Hij staat als een persoonlijkheid voor de groep. Dat is toch belangrijk bij Ajax.”