Leger stuurt honderden tanks en pantserwagens naar grens Kroatië

LJUBLJANA, 30 SEPT. Vanuit Belgrado zijn vanochtend twee reusachtige kolonnes tanks en pantserwagens van het federale leger vertrokken in de richting van Kroatië. Ze hielden tegen het eind van de ochtend halt aan de Kroatisch-Servische grens. In Kroatië heeft dat de vrees voor een grootscheepse aanval van het leger aangewakkerd.

Die vrees wordt mede ingegeven doordat dit weekeinde de gevechten in Kroatië opnieuw zijn opgelaaid. Gisteren zijn volgens niet bevestigde berichten bij de gevechten 24 doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt. Vandaag werden er opnieuw gevechten rond Vukovar gemeld. De federale eenheden aan de Kroatische grens bestaan uit naar schatting vierhonderd voertuigen, waaronder rond veertig tanks en zestig pantservoertuigen.

Gisteren en zaterdag werd in Slavonië behalve in Vukovar ook gevochten bij de plaatsen Lipik, Pakrac en Daruvar waar het federale leger en Servische milities erin geslaagd zouden zijn de Kroatische Nationale Garde in het defensief te drijven. Bij Lipik werd zaterdag een kolonne voertuigen onder begeleiding van het Internationale Rode Kruis beschoten; daarbij raakten drie verpleegsters gewond. De kolonne was vanuit Zagreb op weg naar Pakrac om 270 patiënten te evacueren uit een psychiatrisch-ziekenhuis. Pas gisteravond slaagde het Kroatische Rode Kruis erin de patiënten te evacueren. Het Internationale Rode Kruis heeft inmiddels bekendgemaakt zijn medewerkers in Kroatië nog slechts in te zullen zetten wanneer hun veiligheid gegarandeerd is.

In de ten oosten van Zagreb gelegen stad Bjelovar werden gisteren een onbekend aantal officieren en soldaten van het federale leger gedood toen hun commandant een munitiedepot in de kazerne opblies. De kazerne werd zaterdag door de Kroatische Nationale Garde omsingeld; de resterende federale militairen hebben zich inmiddels overgegeven. Ook op het eiland Korcula werd door het federale leger een munitiedepot, dat in handen van de Kroatische Nationale Garde was gevallen, opgeblazen.

De Joegoslavische media maken steeds vaker melding van desertie van officieren, dienstplichtigen en reservisten uit het federale leger. Dit weekend zijn volgens het persbureau Tanjug zeshonderd Servische soldaten in Bosnië gedeserteerd. De Bosnische leiding heeft alle reservisten in Kroatië die afkomstig zijn uit deze republiek opgeroepen uit het federale leger te deserteren en zich bij de dichtstbijzijnde Rode-Kruispost te melden. Daar wordt, zo is beloofd, een snelle terugkeer naar huis georganiseerd. Het staatspresidium van Bosnië heeft gisteren de mobilisatie van reservisten in het noorden van Bosnië bovendien onwettig genoemd en de reservisten aangeraden thuis te blijven.

    • Theo Engelen