IMF verwacht zeer zwak herstel VS

WASHINGTON, SEPT 30. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat het economische herstel van de Verenigde Staten volgend jaar het zwakste zal zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. Het land is niettemin in staat te voorkomen dat het opnieuw in een recessie verzeild raakt.

Het IMF voorziet volgend jaar een economische groei in de VS van 2,5 procent, zo maakte het gisteren bekend. De groei voor dit jaar raamt het fonds op een half procent.

Een woordvoerder van het Witte Huis liet het afgelopen weekeinde weten dat president Bush niet tevreden is met het herstel van 's lands economie. Bush wil de economie een "schok' toedienen om sterkere groei te krijgen. Hij zei niet welke vorm een dergelijke schok zou moeten krijgen.

Recente gegevens over de Amerikaanse economie hebben de twijfel in de VS doen groeien over kracht en duurzaamheid van het herstel. Zo werd vorige week bekend dat het bruto nationaal produkt van de VS in het tweede kwartaal van dit jaar een half procent lager uitviel dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bush sprak afgelopen vrijdag met minister van financiën Nicholas Brady en met Alan Greenspan, de president van de Federal Reserve (het stelsel van centrale banken), over de toestand van de economie. De president bracht daarbij naar voren dat de commerciële banken te zware voorwaarden stellen aan de kredietverlening, aldus zijn woordvoerder. Dat zou er de oorzaak van kunnen zijn dat de banken weinig leningen verstrekken en dat het economisch herstel niet echt van de grond komt, ondanks de lagere rente.

De gesprekspartners waren het erover eens dat de Amerikaanse economie de recessie voor het grootste deel achter de rug heeft. Bush heeft niet aangedrongen op een verdere renteverlaging, aldus de woordvoerder. Een dergelijke verlaging zou de ontwikkeling van de economie in het verkiezingsjaar 1992 kunnen begunstigen.

De banken hebben van hun toezichthouders te horen gekregen dat zij terughoudend moeten zijn met de kredietverlening, zo liet een woordvoerster van de banken weten. De banken stellen zich ook voorzichtig op, omdat de economische situatie nog onzeker is.

Het IMF vindt dat de Federal Reserve een strak monetair beleid moet blijven voeren om te voorkomen dat de inflatie stijgt. Een woordvoerder van het fonds, dat volgende maand in Bangkok zijn jaarvergadering houdt, noemde de wisselvallige cijfers uit de Verenigde Staten typerend voor een economie op een keerpunt.

Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de geïndustrialiseerde landen dit jaar een groei van hun economieën boeken van gemiddeld een procent. De inflatie zal een half procentpunt dalen tot 4,5 procent. In 1992 verwacht het IMF 3,75 procent inflatie. (Reuter)