Handelsverboden enige rimpeling op windstille beurs

AMSTERDAM, 30 SEPT. Air Holland en Management Share waren de enige fondsen die vandaag voor enige opschudding op een windstil Beursplein konden zorgen. De handel in beide fondsen werd tot nader order verboden. Bij wederom lage omzetten en een zwakke dollar viel alleen Unilever in positieve zin op.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die vrijdag 0,1 punt lager sloot op 90,3 punten, noteerde om 13.00 uur 0,2 punt lager. De lagere dollar drukte de koersen van de meeste internationals.

Alleen Unilever kon zich aan de dollardruk ontworstelen. De levensmiddelenfabrikant noteerde omstreeks het middaguur een koers die twee kwartjes boven de slotkoers van vrijdag (158,90 gulden) lag. Koninklijke Olie moest twee kwartjes prijsgeven en kwam op een koers uit van 151,70 gulden. Onder druk lag Fokker. De vliegtuigfabrikant sloot vrijdag op 30,90 gulden en verloor vandaag zeven dubbeltjes.

Handel in aandelen en falcons van de chartermaatschappij Air Holland werd vanmorgen door de commissaris voor de notering verboden. Het onverwachte bericht van het opstappen van directeur en oprichter J. Block aan de vooravond van de aandeelhoudersvergadering vandaag was een van de aanleidingen voor het handelsverbod. Vandaag presenteert Air Holland een reddingsplan dat de tobbende luchtvaartmaatschappij moet redden. Air Holland zou in totaal om te overleven ongeveer 30 miljoen gulden aan eigen vermogen moeten aantrekken. Het aandeel Air Holland sloot vrijdag zes dubbeltjes hoger op 4,30 gulden.

Ook automatiseerder Management Share werd vanmorgen uit de handel genomen. Het handelsverbod geldt tot nader order en is genomen, zo luidde vanmorgen de officiële verklaring, “in verband met een studie naar een versterking van het risicodragend kapitaal”.

Omdat Management Share een negatief eigen vermogen heeft van 2,53 miljoen gulden werd het parallelmarktfonds op 10 september uit de officiële handel genomen. Management Share, dat eerder de verwachting uitsprak dit jaar met een positief eigen vermogen af te sluiten, maakte vanmorgen bekend dat het nog deze week de eerste resultaten van de studie zal presenteren. Vrijdag sloot Management Share op 2,50 gulden. Dit jaar had het automatiseringsfonds een hoogste koers van 11,60 gulden.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen onttrokken zich vanmorgen na twee weken eindelijk van het drukkende effect van de futures-gerelateerde handel. In actieve ochtend handel schoten de koersen over een breed front omhoog. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag 3,4 punten lager sloot op 2.599 punten, noteerde omstreeks het middaguur 11,7 punten hoger.

FRANKFURT De sterkere obligatiemarkt vormde vanmorgen de voornaamste inspiratiebron voor de aandelenkoersen in Frankfurt. De sterke mark en het Amerikaanse initiatief voor wapenvermindering waren de voortrekkers voor een hogere obligatie- en indirect ook hogere aandelenmarkt. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag 11,85 punten lager sloot op 1.608,14 punten, noteerde omstreeks het middaguur 4,82 punten hoger.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen lager in dunne handel. Volgens handelaren wachtten veel beleggers de cijfers over de vandaag aflopende eerste helft van het boekjaar af. Daarnaast drukte de zwakke obligatiemarkt de stemming. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot uiteindelijk 53,03 punten lager op 23.916,44 punten bij een omzet van 280 miljoen aandelen.