GROENTEPANNETJE

Niets bijzonders, maar wel lekker zo'n stoofschotel van groenten met witte wijn en een beetje geraspte Parmezaanse kaas.

Benodigd voor 2 personen:

1 teentje knoflook 1 ui 150 gram geschilde aardappelen (vastkokers) 150 gram sperziebonen (afgehaald) 150 gram grotchampignons (schoongemaakt) 1 vleestomaat (ontveld) 3 eetlepels olijfolie 1 volle theelepel oregano (of tijm) 1 deciliter droge witte wijn 1 deciliter water 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas

Pel de knoflook en ui. Snijd de knoflook in drie plakjes, halveer de ui en snijd beide helften in dunne plakjes. Snijd de aardappelen in grote blokjes, halveer de sperzienonen overdwars, de grotchampignons overlangs en snijd de tomaat in stukjes. Verwarm de olijfolie in een ruime (hapjes)pan en laat daarin de knoflook op laag vuur goudgeel kleuren. Voeg de ui toe, draai het vuur iets hoger en fruit de ui al roerend tot hij iets is aangezet. Voeg dan de aardappelblokjes en sperziebonen toe en schep alles even om zodat de groenten goed met de geurige olie in aanraking komen. Voeg dan de grotchampignons toe, de stukjes tomaat, de oregano en zout naar wens. Schenk de wijn erbij, draai het vuur hoger en breng het geheel aan de kook. Laat de groenten even hard koken zodat de alcohol van de wijn kan verdampen. Voeg dan het water toe, wacht tot het geheel weer aan de kook is gekomen en draai dan het vuur laag. Stoof de groenten op laag vuur in gesloten pan (maar met het deksel op een kiertje), in 20 minuten gaar. Roer vlak voor het serveren de kaas door de groenten en proef op zout. Geef hierbij gegrillde lamskoteletjes, lever of een ander snel vleesje en laat de jus van de groenten niet achter in de pan.

    • Florine Boucher