Georgië: dialoog door geweld onderbroken

TBILISI, 30 SEPT. In Georgië zijn zaterdag en gisteren besprekingen tussen de regering en de oppositie mislukt, mede als gevolg van twee ernstige bomaanslagen op het televisiecentrum, dat wordt bezet door de oppositie, en het ministerie van landbouw.

Zaterdag liet het zich aanzien dat de nu al een maand durende crisis dichter bij een oplossing zou kunnen komen. Vertegenwoordigers van het kamp van president Zviad Gamsachoerdia en van de oppositie werden het na vier dagen van vruchteloze pogingen eens over de noodzaak rond de tafel te gaan zitten. Bij de besprekingen van zaterdag was voor het eerst een vertegenwoordiger van president Gamsachoerdia zelf aanwezig.

De dialoog van zaterdag leverde nog weinig op. Weliswaar liet de oppositie haar eis van het aftreden van Gamsachoerdia vallen, maar op haar andere eisen, die betrekking hadden op de afschaffing van de controle van de regering op de media, de vrijlating van politieke gevangenen en een parlementair debat, ging de regeringsdelegatie niet in.

De dialoog werd gisteren afgebroken na twee zware bomaanslagen. Gisteravond werd eerst het televisiecentrum van Tbilisi getroffen, waar zich de oppositie heeft verschanst. Er vielen bij de ontploffing vijf gewonden. De oppositie gaf de regering de schuld van de “provocatie”. Gamsachoerdia sprak dat tegen; volgens hem was de bomaanslag ook niet tegen het televisiecentrum gericht, maar tegen het parlementsgebouw. Later ontplofte een bom in het ministerie van landbouw; hier vielen twee gewonden. In beide gevallen was de schade aanzienlijk. (Reuter)