Duitse uitgevers mogen niet naar boekenbeurs Iran

NICOSIA, 30 SEPT. Iran heeft opnieuw Duitse uitgevers verboden deel te nemen aan boekenbeurzen in Teheran. Eerder weerden de Duitsers Iran van de Frankfurter Buchmesse in verband met de affaire rond het boek De Duivelsverzen van Salman Rushdie.

Dit is vernomen in Nicosia op Cyprus via een Iraanse radiouitzending. Nadat de inmiddels overleden Iraanse geestelijk leider ayatollah Khomeiny zijn volgelingen had opgeroepen Rushdie te doden, omdat zijn boek voor islamieten "godslasterlijk' zou zijn, hadden de Duitsers in 1989 en 1990 Iran van de Buchmesse verbannen. Daarop verboden de Iraniërs de Duitsers deelname aan hun boekenbeurzen. Dit jaar mochten Iraanse uitgevers vanaf 8 oktober weer op de Duitse beurs verschijnen, maar de uitnodigingen werden vorige week ingetrokken. Volgens de organisatoren maakten Duitse uitgevers bezwaar tegen de aanhoudende bedreiging van de Britse schrijver. (AP)