Aruba vreest toename van drugshandel via Schiphol

ORANJESTAD, 30 SEPT. De handel in verdovende middelen is voor Antillianen en Arubanen aantrekkelijker geworden, omdat zij via de luchthaven Schiphol toegang hebben tot grote delen van Europa. Met het vrije verkeer van EG-burgers binnen de Gemeenschap na 1 januari 1993 zal de rol van Aruba als overslaghaven voor narcotica waarschijnlijk groeien. Dit staat in het "Anti-drugs Masterplan Aruba', dat in opdracht van de Arubaanse regering is samengesteld door een commissie onder leiding van minister H. Croes (justitie).

In het plan wordt gesteld dat de drugsmafia zich bewust lijkt van de nieuwe mogelijkheden. Dat vermoeden is gebaseerd op het gegeven dat de douane in Nederland de laatste tijd steeds meer drugs onderschept die afkomstig zijn uit Colombia. Vaak zijn Arubanen en Antillianen betrokken bij de transacties. Gesteld wordt dat het aandeel van Arubanen bij de handel in verdovende middelen groter wordt.

Volgens het anti-drugs plan is een gedegen preventieprogramma nodig. De commissie zal daarom onderzoek doen naar het gebruik van drugs op Aruba. De Arubaanse overheid verwacht het plan te kunnen gebruiken voor maatregelen op het gebied van preventie. Daarbij wordt met name gedacht aan ondersteuning van de organisaties die actief zijn bij de bestrijding van verdovende middelen. Ook wil zij de politie en douane versterken. Verder zal hulp van het Fonds tegen Drugsmisbruik van de Verenigde Naties worden aangenomen.