Weekoverzicht

De ongemakkelijke verhouding tussen de economische supermachten stond deze week onder nieuwe spanning.

Japan houdt volgens de Amerikaanse Rekenkamer zijn meest geavanceerde produkten opzettelijk achter voor de Verenigde Staten, zodat het een grote voorsprong krijgt. De invloedrijke senator Lloyd Bentson, die opdracht had gegeven voor de studie, zei dat de Amerikaanse computer- en halfgeleiderindustrie op “belachelijke wijze” afhankelijk is geworden van Japanse toeleveranciers.

Op hun beurt hebben de Amerikanen zich in eigen vlees gesneden met hun nieuwe invoerbelasting op computeronderdelen uit Japan. De heffing van begin augustus, bedoeld om Japanse dumping tegen te gaan, blijkt nu vooral de Amerikaanse computerindustrie te treffen, die onvoldoende onderdelen heeft.

De economie van Japan brak deze week een record, de hoogconjunctuur, de Heisei Boom, vernoemd naar de keizerlijke kalender, duurt nu 58 maanden, een maand langer dan de vorige expansie, de Izanagi Boom, in het midden van de jaren zestig.

De Japanse minister van financiën, Ryutaro Hashimoto, treedt volgende maand af, meteen na de jaarvergaderingen van IMF en Wereldbank in Bangkok, wegens het falende toezicht op de in schandalen verwikkelde Japanse effectenhuizen. Roland Smith, topman van British Aerospace, stapt al een week eerder op. Een fikse winstdaling en een mislukte aandelenemissie deden hem de das om.

NMB Postbank kreeg deze week als eerste buitenlandse bank toestemming een dochterbedrijf in Boedapest te openen. Samen met de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling opende NMB Postbank een kredietlijn voor kleine en middelgrote bedrijven in Oost-Europa. Een historisch ongelukje, zo noemde de Hongaarse minister van internationale economische betrekkingen, Béla Kádár, deze week op bezoek in Den Haag, de blokkade door Parijs van welgeteld 11.000 ton Oosteuropees rundvlees dat de EG-grenzen niet mocht passeren.

In Apeldoorn zetten de ministers van financiën van de EG deze week een beslissende stap richting Economische en Monetaire Unie (één munt en één centrale bank). Wie zijn economie niet op orde heeft komt wel in het bestuur van de centrale bank, maar mag alleen luisteren. Minimaal moeten zeven van de twaalf lidstaten deelnemen aan de EMU. Een succes voor minister Kok, die het overleg voorzat. Ondernemers in Italië, waar de industriële produktie de eerste zeven maanden van het jaar met 2,2 procent is gedaald, zijn bang dat hun land straks niet mee mag doen met de EMU. Onder aanvoering van Fiat hebben ze de aanval geopend op de politici in Rome, die het land volgens hen naar de verdommenis helpen met een staatsschuld van 1,6 miljoen miljard lire (2400 miljard gulden).

Deutsche Bank gaat de sanering van de ex-DDR niet snel genoeg. Met een investeringsmaatschappij wil de grootste Duitse bank staatsbedrijven van de Treuhand kopen om ze gesaneerd en winstgevend naar de beurs te brengen. De contracten die het Van der Valk-concern heeft gesloten met de DDR voor de bouw van motels zijn rechtsgeldig. Dat besliste deze week het Bundesrechnungshof in Bonn. De eerste privatisering in Brazilië werd deze week een fiasco. De verkoop van Usiminas, de grootste staalproducent van het land, ging niet door wegens eenbarricade van het beursgebouw, schotenwisseling en gewelddadige demonstraties van tegenstanders.

OPEC bereikte deze week een akkoord over de produktie voor het laatste kwartaal van dit jaar, iets minder dan het huidige produktieniveau van 23 miljoen vaten per dag, waardoor de olieprijs volgens OPEC zal stijgen naar 21 dollar per vat. De Europese Commissie wil een belasting op energie invoeren, op elk vat olie drie dollar, waardoor benzine in 2000 bijna 10 procent duurder zal worden.

De Japanse schadeverzekeraar Yasuda, die vier jaar geleden Van Goghs Vaas met zonnebloemen kocht voor 40 miljoen dollar, schonk deze week het Van Goghmuseum 37,5 miljoen gulden voor een nieuwe vleugel, naar een ontwerp van de Japanner Kisho Kurokawa, een halve-cirkelvormig gebouw van 12,5 meter hoog in een ronde, zes meter diep verzonken vijver.

Gualtiero Marchesi, Italiës beroemdste kok, gaat in zaken met Bulgari, een van Italiës beroemdste juweliers. Ze beginnen een internationale keten van restaurants in New York, Tokio, Madrid, Hongkong en Londen. Net als Mondriaan zoek ik de essentie, zei Marchesi.

    • Paul Friese