VS staan voor in strijd om de Ryder Cup

KIAWAH ISLAND, 28 SEPT. De golfers van de Verenigde Staten hebben gisteren op de banen van Kiawah Island een ferme stap gezet op weg naar de herovering van de Ryder Cup op Europa. Na de foursomes leidt het gastland met 3-1.

De winnende Amerikaanse koppels waren Lanny Wadkins-Hale Irwin, Raymond Floyd-Fred Couples en Payne Stewart-Mark Calcavecchia. De schade bij het openingsonderdeel had voor de Europeanen nog desastreuzer kunnen zijn. Halverwege stonden Seve Ballesteros en Jose Maria Olazabal drie holes achter tegen Chip Beck en Paul Azinger. De Spanjaarden herstelden zich echter bewonderenswaardig. Na de veertiende was de stand weer in evenwicht en de achttiende hole hoefde niet meer te worden gespeeld. Europa's enige punt in de openingssessie stond toen al vast.

De Britten Nick Faldo en Ian Woosnam misten een kans op de laatste hole deling van het punt af te dwingen. Faldo slaagde er niet in een lange putt voor een birdie te maken. Stewart en Calcavecchia bleven daardoor "1 up'.

Wadkins en Irwin, twee van de meest ervaren Amerikaanse spelers, stonden er na elf holes liefst vijf voor op Ryder Cup-nieuwkomers David Gilford en Colin Montgomerie. De jonge Britten rekten de ongelijke strijd nog tot de zestiende en leverde daar het punt in (4 down en 2). Bernhard Langer en Mark James verging het weinig beter tegen Couples en Floyd. Het Duits-Engelse tweetal keek na tien holes tegen een achterstand van vier aan, won de twaalfde en veertiende en tekende het scoresheet na de zeventiende (2 down en 1).