Venetië

In Z van 21 september tettert Johanna ter Steege, een actrice, in de rubriek Hollands Dagboek over haar bezoek aan Venetië.

Waarom meldt ze in haar dagboek naar aanleiding van het filmfestival niets over de mooiste stad in de wereld? Uit ervaring weet ik dat het zeer aangenaam toeven is in het autovrije Venetië. Pleinen, kaden, stegen zijn er alleen voor de voetgangers. Wat een stad!

Over zondag meldt ze: ""Nu zit ik op het terras van café Florian op het San Marcoplein. Het is verschrikkelijk, ik heb niets gezien van Venetië. Ik bestel een espresso en water en betaal zestien gulden. Dat is het meeste dat ik ooit in mijn leven betaald heb voor koffie en water".

Het pleit voor haar dat ze tot de conclusie komt dat ze van die belangrijkste monumentenstad niets heeft gezien. Het pleit niet voor haar dat ze over café Florian slechts weet te melden dat de koffie er zo duur is. Hiermee wekt ze de indruk dat heel Venetië erg duur is. Dat is meestal niet het geval. Overigens zal ze voor die zestien gulden twee consumpties - een koffie en een mineraalwater - besteld hebben. "Florian' is een antiek café uit 1720 met een terras en "levende' muziek. Het is een van de duurste cafés van Venetië. Vlak om de hoek kan je aan de bar een kopje koffie - heerlijke koffie - drinken voor ƒ 1,60.

    • Hans Tulleners