Twee maal zilver. Dat is de titel waaronder ...

Twee maal zilver. Dat is de titel waaronder Marijke van der Pas en Chris Niemeijer in boekvorm verslag deden van de twee successen die het Nederlandse vrouwenteam in 1989 behaalde, bij het Europees Kampioenschap en het Wereldkampioenschap.

Maar toch. Zilver is geen goud, en hoe dichtbij was het goud niet? Zowel in het EK als het WK lag het binnen handbereik. Op de laatste spellen van het EK-toernooi, in de match tegen de Duitse vrouwen, werd de titel uit handen gegeven; en in het WK ging het in de finalematch tegen Amerika niet anders.

Intussen neeemt dezelfde ploeg binnenkort deel aan het Wereldkampioenschap. In het EK kwalificeerde het team zich wederom, maar nu veel minder overtuigend door "slechts' brons te behalen zonder ooit in de race te zijn geweest voor de titel die door Oostenrijk werd gewonnen. Ook Duitsland bleef Nederland moeiteloos voor. Carla Arnolds-Bep Vriend, Ellen Bakker-Ine Gielkens en Marijke van der Pas-Elly Schippers gaan onder leiding van Jet Pasman duidelijk niet in een favorietenrol naar het Japanse Yokohama. Bovendien zal de tegenstand daar groter zijn dan die twee jaar geleden in Perth. In de voorrondes die toegang geven tot de kwartfinales, ontmoet Nederland onder meer Amerika, Australië en Duitsland. Het moet voor kwalificatie ten minste vierde worden, vóór de vier andere teams (India, Japan, Taiwan en Venezuela) die stuk voor stuk voor een uitschieter kunnen zorgen. Weet het team zich weer op het niveau van 1989 te tillen, "dan zal 't waarachtig wel gaan'.

In de schaduw van de vier oudgedienden van het team - inmiddels kan Carla Arnolds zich ook als zodanig beschouwen - blijven de prestaties van Ellen Bakker en Ine Gielkens wel eens wat onderbelicht. Ten onrechte:

(zie diagram 1)

ß7 A 5 2 ß6 9 7 ß5 B 7 4 ß4 H 6 5 4 2

ß7 H B 10 9 7 3 ß6 B 3 ß5 A 8 5 ß4 B 8

ß7 V ß6 H 10 5 ß5 V 10 6 3 2 ß4 V 10 9 3

ß7 8 6 4 ß6 A V 8 6 4 2 ß5 H 9 ß4 A 7

In Perth zat Ellen Bakker (Z) tegen het sterke Canada in 3 ß6 nadat W met een multi-2 ß5 had geopend en na O's 2-ß6-relay met 2 ß7 had getoond een zwakke-twee in die kleur te bezitten. Dit bod liep naar Z door en haar beschermende 3 ß6 besloot het bieden.

Zij nam ß4 B waarmee W was uitgekomen in de hand en begon met ß6 A op tafel te leggen om zich te beschermen tegen ß6 H sec bij W. Hierna stak ze met ß4 H over naar N om ß6 uit de dummy te spelen. Op O's ß6 10 legde ze ß6 V. Dat was allemaal goed en in elk geval gelukkig getaxeerd (als W ß6 B-derde bezit, was de onmiddellijke snit op ß6 H beter geweest).

Het parcours is echter nog lang niet gelopen. Ellen Bakker ging verder met een ß6 voor O's ß6 H. De nagespeelde ß7 V is voor N's ß7 A, waarna ß4 van tafel wordt gespeeld. Op O's ß4 10 gooide Z nu een ß7 af! O heeft niet beter dan zelf ß4 V na te spelen en nu ging Z's laatste ß7-verliezer weg. Nog steeds aan slag zat er voor O niets anders op dan ß5 na te spelen en nu bekroonde Ellen haar goede aanpak door in de hand te duiken en zo wordt ß5 H haar negende slag.

Op dit spel profiteerde Ine Gielkens ervan dat een tegenspeelster een niet zo vaak voorkomende speelfiguur niet (onder)kende:

(zie diagram 2)

ß7 B 10 8 3 ß6 5 ß5 H 7 5 2 ß4 9 5 3 2

ß7 7 4 ß6 B 9 4 3 ß5 A 8 6 ß4 H B 10 7

ß7 H V 9 6 5 ß6 V 10 6 ß5 B 4 3 ß4 V 8

ß7 A 2 ß6 A H 8 7 2 ß5 V 10 9 ß4 A 6 4

Tegen Van der Pas-Schippers (OW) opende de Braziliaanse Z met 1 ß6. Dat liep na O door. Haar 1-ß7-bod werd door Z gedoubleerd waarop N 1 SA bood. OW weten dat 2 down te spelen. Ine Gielkens opende de Z-hand met 1 SA en mocht dat contract spelen. Zij slaagde erin de vijfde ß6 te ontwikkelen en had al 5 slagen verzameld toen deze eindfiguur ontstond:

(zie diagram 3)

ß7 B 8 ß6 -- ß5 -- ß4 9 5

ß7 4 ß6 -- ß5 -- ß4 H B 10

ß7 H 9 ß6 -- ß5 -- ß4 V 8

ß7 2 ß6 -- ß5 -- ß4 A 6 4

Kenners zullen al zien aankomen wat er gebeurde. Ine sloeg ß4 A en speelde zonder aarzeling ß4 na. W nam de slag gewoon met haar laagste kaart, ß4 B, en zag tot haar schrik dat O gedwongen was met ß4 V over te nemen. O moest hierna naar N's ß7 B toe spelen en dat was Ines zevende slag. Wat had W dus moeten doen? Niet met ß4 B, maar met ß4 H nemen: de Krokodillen-coup. Die ß4 H "verzwelgt' O's ß4 V, W blijft aan slag en kan door N's ß7-bezit heen spelen.

Twee maal zilver heb ik hier al eerder besproken. Laten we hopen dat het volgende verslag Eén maal goud zal heten.

    • Bob van de Velde