Ton wordt weer meneer Driesen.

Ton wordt weer meneer Driesen

Bij automatiseerder BSO houden ze er van de zaken origineel aan te pakken. Zo kondigde president-directeur Eckart Wintzen onlangs persoonlijk het vertrek van een van zijn directeuren via het volgende persbericht aan: “PTT Telecom BV zal haar directie aanvullen met nieuw talent. Voorwaar een heuglijk feit. Voor BSO wat minder heuglijk, aangezien het hier gaat om Ton Driesen, nu nog algemeen directeur van BSO-Nederland.”

Drs. ing. Ton Driesen (49) volgt bij PTT Telecom ir. P.P. 't Hoen op die tot directeur corporate development van Koninklijke PTT Nederland is benoemd. Driesen wordt in zijn nieuwe functie verantwoordelijk voor onder meer de zakelijke markt en de consumentenmarkt.

Ton Driesen, die vijf jaar geleden bij BSO binnenkwam, wordt bij de PTT waarschijnlijk weer "meneer Driesen'. De PTT is volgens Driesen bezig met een "veranderingsproces dat heel moeilijk is'. Na jaren van strakke hiërarchische structuren werkt het telecommunicatieconcern nu aan modernere bedrijfsconcepten. De BSO-formule - waarin verantwoordelijkheid tot op het laagste niveau gedelegeerd wordt - zou volgens Driesen een ideaal voorbeeld voor de PTT kunnen zijn. In die lijn ziet Wintzen dan ook de benoeming van Driesen. De PTT zelf wil van dergelijke conclusies niets weten.

Driesen heeft vanaf zijn diensttijd in de automatisering gezeten. Als artillerist raakte hij tijdens oefeningen onder de indruk van de computers die de Amerikanen gebruikten. Nadat hij de studies weg- en waterbouw aan de HTS Utrecht en organisatiekunde in Leiden had afgerond, werkte hij in de jaren zestig bij Bredero en Boskalis. Vanaf 1970 was hij twaalf jaar werkzaam bij het rijkscomputercentrum van het ministerie van VROM. Toen bezuinigingen begin jaren tachtig het werk bij VROM minder aantrekkelijk maakten, koos Driesen voor de overstap naar softwarehuis APS, een dochter van Control Data. Na een mislukte management buy-out vertrok hij, samen met twee collega's, in 1986 naar BSO.

Driesen noemt BSO “absoluut het leukste bedrijf dat ik ken”. Hij vond het vreselijk er te vertrekken, “maar sommige aanbiedingen kun je eenvoudigweg niet weigeren”. Wintzen ving het sportief op, noemde het vertrek van zijn directeur “een grote aderlating” en zei het “buitengewoon spijtig” te vinden “dat Ton BSO verlaat. Maar we hebben er begrip voor dat hij de verleiding van deze uitdagende functie niet heeft kunnen weerstaan en wensen hem dan ook alle succes.”

Eric Dorhout Mees terug met kantoor

Eric Dorhout Mees (52) wordt verantwoordelijk voor het opzetten van de Nederlandse vestiging van het Amerikaanse Marsh & McLennan, 's werelds grootste verzekeringsmakelaar. Ingewijden in de verzekeringswereld menen dat de nu al grote concurrentie tussen makelaars in verzekeringen met de komst van Dorhout Mees nog verder zal toenemen.

“Hij is een van de beste in Nederland, tot in de laatste vezel makelaar”, zegt iemand die Dorhout Mees goed kent. Pikant detail is dat Dorhout Mees van 1978 tot 1987 bestuurslid was van Hudig-Langeveldt Groep (HLG) in Rotterdam, een van de grootste assuradeurs in Nederland. Hij beheerde daar de portefeuille makelaardij. In 1987 stapte hij over naar aandeelhouder Marsh & McLennan.

Marsh & McLennan, dat al in andere Europese landen actief is en wereldwijd aan 24.000 mensen werk biedt, liet in augustus weten af te willen van haar pakket van dertig procent in Hudig-Langeveldt. De activiteiten van HLG en Marsh & McLennan zouden elkaar te veel overlappen. In de verzekeringswereld wordt het besluit van Marsh & McLennan een eigen vestiging op te zetten “uniek” genoemd.

Onderdeel van de verkoop van het belang in HLG was dat Marsh & McLennan een deel van de internationale clientèle, zoals General Motors, mee mocht nemen. Dorhout Mees, die nu vanuit Antwerpen de Nederlandse markt bestrijkt, zegt desgevraagd dat de Nederlandse vestiging van Marsh & McLennan bij de verwerving van binnenlandse klanten de stijd zal aanbinden met HLG. “Dat kan leiden tot zure gezichten bij HLG”, voorspelt hij. Dorhout Mees wil voor het eind van dit jaar zijn werkzaamheden in Nederland beginnen met dertig werknemers.

Dorhout Mees begon zijn opleiding tot assurantietussenpersoon in 1962 bij de Nieuwe Rotterdam Groep. Hij werkte daarna ondermeer bij Van Marle en R. Mees & Zoonen voordat dat laatste bedrijf in 1974 door de ABN werd overgenomen. Dorhout Mees wilde volgens eigen zeggen niet bij een bank werken en stapte in 1978 over naar HDL. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.

Lancée leidt uitgeverij Meulenhoff

Meulenhoff & Co., de nieuwe uitgeverscombinatie van Malherbe Groep en Meulenhoff, krijgt een nieuwe bestuursvoorzitter. drs. Jan Lancée (39) op het moment nog programmadirecteur van de boekenclub ECI, dochter van het Duitse uitgeversconcern Bertelsmann, gaat met ingang van 1 januari volgend jaar de driekoppige raad van bestuur leiden.

Lancée, die geschiedenis studeerde in Utrecht, maakte bij ECI een bliksemcarriére. In 1981 gaf hij nog geschiedenisles aan avondstudenten aan de Hogeschool Rotterdam. “Maar nog 35 jaar als leraar leek me niets.” Hij werd aangenomen als redacteur "fictie' bij ECI en klom in 1984 op tot programmadirecteur. In die functie werd hij een goede bekende van Meulenhoff & Co. en andere grote uitgeverijen, omdat de holding contacten onderhoudt met ECI dat zelf ook veel boeken uitgeeft. Lancée wordt bij ECI opgevolgd door adjunct-directeur B. Tromp.

De huidige bestuursvoorzitter van Meulenhoff & Co., mr. D.W. van Krevelen, is blij dat de raad van bestuur weer compleet is. Van Krevelen zal deel blijven uitmaken van het bestuur. Enkele maanden geleden kreeg de kersverse combinatie Meulenhoff-Malherbe direct al een bestuursconflict te verwerken.

Financieel directeur T. Cieraad ruimde het veld na enkele aanvaringen met collega-bestuurders. Zij verweten hem eigengereid optreden bij de totstandkoming van Meulenhoff & Co. en verklaarden niet meer met Cieraad te kunnen samenwerken.

De raad van commissarissen van Meulenhoff ging vervolgens op zoek naar een bestuurvoorzitter die niet afkomstig was uit één van de "bloedgroepen' van de uitgever. Lancée werd volgens Van Krevelen vooral uitverkoren wegens zijn grote kennis van het uitgeversvak. “Bovendien is Jan Lancée een verdomd aardige kerel.” De nieuwe topman van Meulenhoff is getrouwd. Het eerste kind wordt binnenkort verwacht bij de familie Lancée.

    • Max Christern
    • Paul Wessels